latinica  ћирилица
26/01/2021 |  12:43 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Otvaraju se škole i vrtići u Sloveniji

U Sloveniji je danas, nakon tri mjeseca, ponovo u školskim klupama 53.000 učenika prvih razreda osnovnih škola, a u jaslicama i vrtićama gotovo 75.000 predškolske djece.

Za sada to važi za devet od 12 pokrajina, odnosno za one sa boljom epidemiološkom situacijom.

Redovna nastava za djecu koja su, nakon zatvaranja tih ustanova 26. novembra, sa učiteljima komunicirali onlajn, počela je nakon što se prošle sedmice prosječni dnevni broj zaraženih virusom korona spustio na manje od 1.350, a broj hospitalizovanih kovid pacijenata na manje od 1.200, što je bio uslov za otvaranje.

Škole trebaju sastaviti detaljne protokole za sprovođenje obaveznog i proširenog programa.

Nošenje maski u učionicama obavezno je za nastavno osoblje, ali ne za učenike, koji će se tako štititi samo na hodnicima.

Prije otvaranja škola, juče je na virus korona testirana velika većina zaposlenih i nastavnog osoblja.

Testiranje će biti nastavljeno i danas.

Među njima je, kako je potvrđeno, bilo oko 1,3 odsto zaraženih virusom korona i oni će ostati kod kuće u izolaciji.

Testiranje zaposlenih u osnovnim školama i vrtićima biće ponavljano svakog ponedjeljka, a Vlada će svake sedmice donositi nove odluke o režimu nastave, u zavisnosti od opšte epidemiološke situacije na nivou države i pojedinih regija, te eventualnih slučajeva zaraze u školama, prenosi Hina.

Virusom korona u Sloveniji su u protekla 24 časa zaražena još 1.652 lica, a umrlo je 27 ljudi, objavila je slovenačka Vlada.