latinica  ћирилица
26/01/2021 |  12:48 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Aćimović: Vakcine mogu biti efikasne i protiv novih sojeva virusa (VIDEO)

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Јela Aćimović rekla je danas da prema informacijama koje postoje, vakcine koje su na tržištu su efikasne i za nove sojeve virusa korona.

- Većina tih vakcina se mogu brzo prilagoditi da budu efikasne protiv više sojeva virusa korona - izjavila je Aćimovićeva na konferenciji za novinare.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je nerealno očekivati da se velika količina vakcina isporuči u kratkom vremenskom periodu.

- Očekujemo da će prve vakcine stići polovinom februara - rekao je Zeljković.

Napomenuo je da će Srpska nabaviti 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 građana, a da nije poznato koliko će tačno vakcina BiH dobiti preko "Kovaks" mehanizma, s obzirom na to da nabavka ide sukcesivno.

U toku sedmice očekuje se informacija  Ministarstva civilnih poslova o nabavci i distribuciji vakcina.

Zekljović je pojasnio je da će za rusku vakcinu u toku sedmice biti završene procedure i dostavljena dokumentacija kako bi mogli ući u proceduru nabavke i isporuke.

Institut je raspisao nabavku hladnog lanca za vakcine kako bi spremno dočekali prve doze.

- Kada počne vakcinacija, kada se vakcinišu prve osobe i dalje će biti na snazi epidemiološke mjere. Osobe koje se vakcinišu neće moći skinuti masku, dok ne budemo vakcinisani u određenom procentu da sama transmisija virusa bude otežana - rekao je Zeljković.