latinica  ћирилица
26/01/2021 |  14:09 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Fon der Lajen: Kompanije moraju da ispune svoje obaveze

Kompanije koje proizvode vakcine protiv kovida 19 "moraju da isporuče svoj proizvod", insistirala je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen dok se zaoštravaju napetosti između Komisije i farmaceutskih kompanija koje su odložile isporuku.

- Evropa je uložila milijarde kako bi pomogla u razvoju prvih vakcina na svijetu protiv virusa korona - rekla je ona u video obraćanju uživo preko interneta učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ona je rekla da sada te kompanije moraju da ispune ono što je dogovoreno.

- Moraju da ispoštuju svoje obaveze - rekla je ona.

Komisija zahtjeva odgovore britansko-švedske grupe "Astra Zeneka" i američke kompanije "Fajzer" o kašnjenjima koja su obje najavile u isporukama Evropskoj uniji.

Kao pokazatelj zabrinutosti da farmaceutske grupe možda prodaju već izdvojene doze većim ponuđačima van bloka, EU sada zahtijeva od kompanija da obavijeste nadležne o bilo kakvom izvozu van Evropske unije, prenio je AFP.

Fon der Lajenova je istakla da će EU "uspostaviti mehanizam transparentnosti izvoza vakcina" kako bi se osiguralo da kompanije ispunjavaju svoje ugovorne obaveze prema EU.

Ovo pitanje je osjetljivo za Fon der Lajenovu, koja je predvodila napore Komisije da pribavi više od dvije milijarde doza potencijalnih vakcina protiv virusa korona za 27 država članica bloka, u kojima živi 450 miliona ljudi.

Ona je prošle sedmice, nakon najavljenog odlaganja iz "Fajzera", rekla da je cilj da se do kraja avgusta vakciniše 70 odsto odraslih u EU. Taj cilj sada izgleda ugroženo.

Tempo vakcinacije u EU zaostaje za SAD, Britanijom i Izraelom, iako su države članice, uključujući Maltu, Dansku i Francusku, počele da ubrzavaju svoje programe.

Ursula fon der Lajen je danas u svom govoru podsjetila da Komisija nije nabavila vakcinu samo za EU, već i za siromašnije zemlje koje nisu članice bloka, a koje bi trebale da se snabdjevaju putem programa za vakcinaciju KOVAKS u koji je uključena i Svjetska zdravstvena organizacija.

Kao dio dugoročne strategije za suzbijanje ove i budućih zdravstvenih kriza, Fon der Lajenova je rekla da će EU predložiti formiranje javno-privatnog tijela koje će biti dio nove Evropske uprave za vanredni zdravstveni odgovor.