latinica  ћирилица
26/01/2021 |  14:26 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Tužilaštvo zatražilo kažnjavanje silovatelja trudne Srpkinje

Tužilaštvo BiH danas je u završnoj riječi zatražilo da Adem Kostjerevac bude proglašen krvim za silovanje trudne Srpkinje, počinjeno na području Zvornika, kao i kaznu srazmjernu počinjenom krivičnom djelu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Kostjerevac od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u podrumu mlina u selu Bajrići najmanje dva puta prisilio na seksualni odnos ženu srpske nacionalnosti, koja je bila u drugom stanju.

Tužilac Milanko Kajganić rekao je da je dokazano da je optuženi ova djela počinio vršeći stražarsku dužnost, u svojstvu pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik, takozvane Armije BiH.

- Oštećena je na jasan i nedvosmislen način identifikovala optuženog kao osobu koja ju je silovala - istakao je Kajganić.

On je naglasio da je oštećena poznavala Kostjerevca i da ga je vidjela kada je dolazio kod njenog supruga radi nabavke namirnica.

Kajganić je napomenuo da je oštećena, 15 dana nakon što je razmijenjena, dala izjavu da ju je optuženi silovao.

On je rekao da je oštećena nezakonito lišena slobode i zlostavljana samo zbog svoje nacionalne pripadnosti, prenosi Birn.

Tužilac je podsjetio na iskaze drugih svjedoka koji su potvrdili njene navode kako joj je bila ukazana pomoć zbog udaraca u glavu, te kako su joj određeni ljudi pomagali u Bajrićima.

Kajganić je ukazao na svjedočenja o tome da je Šahbaz Sinanović doveo oštećenu kući, gdje je bila i njegova supruga Fatima, te da je oštećena odatle odvedena, a poslije pet dana i razmijenjena.

Tužilac je rekao da je teza odbrane povremeno bila da je riječ o pogrešnoj identifikaciji, te da je uložila fotografije Šahbaza i Muharema Sinanovića.

Prema njegovim riječima, ta teza nije održiva jer je oštećena poznavala obojicu od prije rata i izjavila je da je oni nisu zlostavljali.

Kajganić je zatražio da Kostjerevcu bude izrečena kazna srazmjerna počinjenom djelu i sudskoj praksi.

Punomoćnik oštećene Radivoje Lazarević rekao je da ostaje kod ranije podnesenog imovinsko-pravnog zahtjeva.

Za 16. februar zakazana je završna riječ odbrane.