latinica  ћирилица
26/01/2021 |  15:08 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Beograd i Atina od maja otvaraju granice za turiste

Srbija i Grčka usaglasile su se da potpišu memorandum o razumijevanju u oblasti turizma u vrijeme pandemije virusa korona, koji će omogućiti ulazak iz jedne u drugu zemlju za građane koji su vakcinisani, ali i za one koji nisu, ali uz pi-si-ar ili antigenski test.

Potpisivanje ovog memoranduma, koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku i obrnuto od 1. maja do 1. oktobra i predvidjeti međusobno priznanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji, usaglasili su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar Grčke za turizam Haris Teokaris na onlajn sastanku.

Matićeva je rekla da će na taj način biti omogućen ulazak građanima obje zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan pi-si-ar ili antigenski test, a takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

- Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke - poručila je Matićeva.

Ona je rekla da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamjenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31. decembra.