latinica  ћирилица
27/01/2021 |  08:59 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Lukijan Mušicki - književnik i monah

Srpski monah i pisac Lukijan Mušicki /1777-1837/, iguman manastira Šišatovac čije su pjesme nadahnute rodoljubljem, humanizmom i prosvjetiteljskim idejama imale veliki uticaj na savremenike, rođen je na današnji dan 1777. godine.

Mušicki je bio jedan od najobrazovanijih pisaca svoga vremena.

Osim grčkog i latinskog, on je znao još nekoliko evropskih jezika i poznavao opus gotovo svih većih pjesnika antičkog i novog doba.

Omiljeni pjesnici Lukijana Mušickog bili su su Fridrih Gotlib Klopštok, pisac "Mesijade", zatim David psalmopjevac i naročito Horacije, čije je "Pjesničko umijeće "znao naizust.

Od Horacija, Mušicki uzima metričke oblike, hvalbenu i svečanu rječitost i prvi među Srbima počinje da stvara umjetničku poeziju u duhu i ruhu pseudoklasične evropske poezije.

Kao učen i obrazovan književnik, Mušicki je pokušao da arhaični staroslovenski jezik, koji nije imao književne tradicije, prilagodi pseudoklasičnoj disciplini forme.

Pokušao je da, nezavisno od narodne pjesme, stvori nove ritmičke oblike i dao je nekoliko virtuoznih obrazaca, ali je njegov pokušaj propao zbog arhaičnog jezika.