latinica  ћирилица
28/01/2021 |  09:47 ⇒ 09:56 | Autor: SRNA

Sokolac: Održano Svetosavsko duhovno veče

Na Svetosavskoj duhovnoj akademiji na Sokocu istaknuto je da je Sveti Sava sve svoje znanje i smisao života utemeljio na Svetom pismu, knjizi u kojoj su dati svi odgovori na životna pitanja.
Sokolac: Svetosavsko duhovno veče - Foto: SRNA
Sokolac: Svetosavsko duhovno večeFoto: SRNA

Protojerej-stavrofor Ilija Čupić, starješina Crkvene opštine Sokolac, rekao je da je Sveti Sava oličenje dobrog pastira i da je čuvao srpski narod od svakog zla koje dolazi od nečastivoga.

Besjedeći o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju otac Čupić je naveo da Sveti Sava radio na tome da Srbe kao narod formira u zdravu ličnost utemeljenu na najjačim i nepromjenjivim temeljima pravoslavlja - hrišćanstva čiji je temelj sam Bog.

Svoje stihove sinoć su govorili lokalni pjesnici Momir Јolović, Nedeljko Žugić, Svjetlana Đurđić, Bojana Marković, Radislav Ćivša, Milica Borovčanin i Đorđe Kovačević.

Mlada književnica Milica Borovčanin, koja je već izdala knjigu "Bezimeni čovjek", predstavila se publici pjesmom "Јecaji duše", o, kako je rekla, duhovnoj molitvi koja više proističe iz neke tuge.

- Mislim da Sveta Sava, iako nam je ostavio dosta toga u predanje ne bi bio baš zadovoljan kada bi vidio šta se sve danas dešava po svijetu i mislim da upravo njegova duša, nažalost, jeca kad vidi na šta je svijet sada spao - istakla je mlada književnica.

Pjesnikinja i novinar Bojana Marković govorila je stihove iz svoje neobjavljene zbirke pjesama koji su oduševili prisutne, posebno u pjesmi "Molitva".

Svetosavsko duhovno veče organizovali su Ustanova za kulturu "Pero Kosorić" i Narodna biblioteka Sokolac u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Prisutni su, osim besjede o Svetom Savi i pjesničkih stihova, imali priliku da pogledaju likovne radove i rukotvorine Dare Rundić i Nevene Krunić, koje do sada nisu afirmisane kao stvaraoci "malih umjetničkih djela".

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Јanković rekla je novinarima da je publika svojom oduševljenošću pokazala da ovakve manifestacije nedostaju Sokocu i da će se lokalni kulturni poslenici truditi da što više promovišu srpsku duhovnost i stvaralaštvo, promocijom mladih talenata i neafirmisanih umjetnika.

Program "Svetosavske duhovne večeri" upotpunile su mlade Sokočanke gitarista Marija Bojat i vokalni solista Marijana Grujić.