latinica  ћирилица
28/01/2021 |  11:17 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Unicef: Otvoriti škole za nastavu

Izvršni direktor Unicefa Henrieta Fore uputila je poruku vlastima širom svijeta o neophodnosti otvaranja škola za nastavu.
UNICEF (foto:libertytvradio.com) -
UNICEF (foto:libertytvradio.com)

Podsjećajući da svijet ulazi u drugu godinu pandemije virusa korona, Fore je upozorila da za vrijeme dok su škole bile zatvorene najmanje 463 miliona učenika nije imalo pristup učenju na daljinu, a da dodatnih 24 miliona djece rizikuje da potpuno isklizne iz školskog sistema.

- Ovo će preokrenuti decenije teško stečenog napretka, tragediju za djecu, njihove zajednice i njihove zemlje, bez obzira radi li se o zemljama sa visokim, srednjim ili niskim primanjima - naglasila je Fore.

Ona je dodala da se uprkos jasnim dokazima da škole nisu pokretači pandemije, previše se zemalja odlučilo da škole ostanu zatvorene, negdje gotovo godinu dana.

- Bez hitnih intervencija, ovo bi moglo trajati više od dvije godine - navela je Fore.

Zatvaranje škola između ostalog, navela je ona, utiče na mentalno zdravlje i socijalni razvoj djece jer propuštaju prijateljstva i svakodnevne interakcije, ali i njihovu bezbjednost jer ih zatvaranje škola čini izloženijim zlostavljanju, nasilju i iskorištavanju.

U ime Unicefa Fore je uputila apel svim vlastima da obezbijede da škole ostanu otvorene i da se u svim lokalnim planovima ponovnog otvaranja škole stave na prvo mjesto, pri čemu treba poštovati sve propisane mjere s ciljem ublažavanja svih povezanih rizika.