latinica  ћирилица
28/01/2021 |  12:36 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Dodik: Spekulanti smatraju da nije dobro da Srpska i Srbija budu stabilne (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da postoje razni spekulanti koji smatraju da nije dobro da su Republika Srpska i Srbija stabilne.
Milorad Dodik - Foto: Glas Srpske
Milorad DodikFoto: Glas Srpske

Dodik je rekao da su u tome saglasni on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te pojasnio kako se Srpska i Srbija bore za mir i stabilnost ne samo na unutrašnjem planu već i u cijelom regionu, ali boreći za svoje interese na način kako je dozvoljeno međunarodnim poveljama i standardima.

- Vidljivo je da u posljednje vrijeme osokoljeni pobjedama nekih na zapadnoj hemisferi, neki lokalni igrači pokušavaju da ponovo naprave atmosferu da su opšti krivci za sve Srbi i njihove države Srpska i Srbija i da u tom pogledu insistitaraju na povećanoj intervenciji međunarodnog faktora - rekao je Dodik medijima iz Republike Srpske poslije sastanka sa Vučićem u Beogradu.

On je dodao da je možda i razumljiv njihov bijes, jer se radi o tome da su Srpska i Srbija stabilne i da se razvijaju.

Na današnjem sastanku je jasno ponovljeno da je Srbija za Dejtonski sporazum, da podržava integritet BiH, ali isto tako i Republiku Srpski.

Dodik je istakao da je saradnja Srpske i Srbija bila i jeste odlična, pa su danas razgovarali i o tome kako poboljašti privrednu saradnju, pogotovo investicije.

On je napomenuo da je danas razgovorano i o velikim projektima, prvenstveno o auto-putu od Rače do Bijeljine pri čemu je ponovljeno da će to biti urađeno kako je i dogovoreno.

Dodik je naveo da je bilo riječi i o poslovima koji su vezani za hidrelektranu Buk Bijelu i aerodrom u Trebinju i o pokušajima da se to zaustavi.

Prema njegovim riječima, prigovori bošnjačke strane apsolutno ne stoje jer je veoma jasno da Republika Srpska u tom pogledu ima potpunu nadležnost.

- Na kraju krajeva za to su pribavljene već i odluke, recimo konkurencijskog vijeća BiH tako da smo u mogućnosti da nastavimo sa tim projektima - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio i da je Srpska dostigla da prosječna plata bude 500 evra, što govori da i pored pandemije ima povećan rast i da od januara povećava plate kao i penzije od februara za tri odsto o čemu je obavijestio i Vučića.

Napominjući da Srbija postiže ozbiljne rezultate u pogledu dualnog obrazovanja, Dodik je rekao rekao da je dogovoreno da čovjek iz Srbije koji vodi tu priču ubrzo posjeti Republiku Srpsku da bi se vidjelo kako se mogu iskoristi ta iskustva.

On je istakao da je ponosan što je sinoć prisustvovao otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, te podsjetio Banjaluka već ima spomenik velikom srpskom županu, tako da su simbolički na taj način povezani Banjaluka i Beograd, Srpska i Srbija, ali i Podgorica imajući u vidu da je on rođen na njenim prostorima