latinica  ћирилица
28/01/2021 |  13:11 | Autor: SRNA

Žunić: Visoki predstavnik da podnese izvještaj o radu

Narodna skupština Republike Srpske ima pravo i obavezu da traži da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnese izvještaj o radu, izjavio je danas šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

- Zato je SNSD-a sa koalicionim partnerima zatražio da u dnevni red predstojeće skupštinske sjednice bude uvrštena Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009. - 2020. godine sa prijedlogom zaključaka - rekao je Žunić novinarima nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma definisano da visoki predstavnik ima obavezu da periodično izvještava UN, SAD, Rusiju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u sprovođenju navedenog sporazuma.

- Narodna skupština Republike Srpske predstavlja narod. Svako ko se ogluši o zahtjev da visoki predstavnik podnosi izvještaj o radu krši Dejtonski mirovni sporazum. Na kraju Inckovog mandata mora se konačno znati šta je radio i to nema veze sa politikanstvom. Naš zadatak je da insistiramo na ovome do trenutka kada visoki predstavnik ne bude postojao u BiH što je poenta - dodao je Žunić.

On je ocijenio da u vezi sa ovim ne smije biti mimoilaženja vladajuće većine i opozicije.

- Međutim, opozicija ne smije zbog mentora iz inostranstva da raspravlja o stvarima koje su predviđene Dejtonskim sporazumom. Informacija koju smo predložili na vrijeme je upućena u skupštinsku proceduru i nema razloga da se opozicija buni - ocijenio je Žunić.

Govoreći o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, Žunić je rekao da će SNSD sa koalicionim partnerima pobijediti.

- Јasno je da je Doboj kolateralna šteta Srebrenice, jer je cijela priča usmjerena na to mjesto što zna SDS i njihov predsjednik Mirko Šarović. Članovi Centralne izborne komisije /CIK/ BiH imali su zadatak da ponište izbore i snose punu odgovornost za sve. Sud BiH i CIK funkcionišu iz istog centra moći - zaključio je Žunić.