latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:13 | Autor: SRNA

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, kojim je preciznije propisan i proširen djelokrug rada Agencije za bezbjednost saobraćaja u dijelu koji se odnosi na planiranje mjera za unapređenje i poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja.
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto: Vlada_Srpske ) - Foto: Twitter
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto: Vlada_Srpske )Foto: Twitter

- S tim u vezi, detaljnije je uređena primjena procedure revizije prilikom izrade projektne dokumentacije, kao i provjera javnih puteva sa aspekta bezbjednosti saobraćaja - saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi preciznijeg uređenja pojedinih oblasti za koje se u praksi ukazala potreba, kao i uređenje upotrebe novih vozila u saobraćaju.

- S ciljem olakšanog i bezbjednijeg kretanja motornih vozila propisano je kretanje u raskrsnici sa kružnim tokom, te je dopunjena odredba kojom se propisuju ponašanja u vožnji koja se smatraju nasilničkom vožnjom - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je, s obzirom na to da su učesnici u saobraćaju postala i laka lična električna vozila, propisana kategorizacija, uslovi i način njihovog kretanja na javnim površinama.

- Dopunjene su odredbe kojim se uređuju slučajevi u kojima se vozilo može parkirati na trotoaru, kao i kontrola prisustva alkohola ili opojnih droga u organizmu kod pješaka - navodi se u saopštenju.

Propisani su i troškovi izlaska policijskih službenika na lice mjesta radi vršenja uviđaja saobraćajne nezgode sa manjom materijalnom štetom kada učesnici nezgode odbijaju da popune i potpišu obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi, a troškove snosi učesnik saobraćajne nezgode koji zahtijeva izlazak policije.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas i Informaciju o korištenju električnih automobila sa prijedlogom mjera s ciljem povećanja broja električnih automobila.

Vlada konstatuje da postojeći regulatorni okvir u oblasti direktnih i indirektnih poreza, naknada za nabavku, korištenje i registraciju vozila, prostornog planiranja i infrastrukture, ne omogućava značajnije povećanje broja električnih automobila u upotrebi, te da je izmjenom istih potrebno stvoriti olakšice i podsticaje za povećanje broja električnih automobila u upotrebi.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo saobraćaja i veza, da u svojstvu obrađivača propisa, svako u okviru svojih nadležnosti, predlože izmjenu regulative radi stvaranja olakšica za nabavku i korištenje električnih automobila.