latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:19 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Dodik: Predstoji težak period, ali oni koji napadaju Srpsku neće uspjeti (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da svi oni koji su digli glas protiv Srba, Republike Srpske i Srbije u nekom ranijem vremenu, nakon pobjede predsjednika SAD DŽozefa Bajdena, pokušavaju da naprave istu priču i kao ranije da satanizuju i okrive Srbe.

Dodik je ukazao da je osnovni cilj politički udariti na Republiku Srpsku i pokušati dodatno centralizovati BiH.

- Naravno, to će vrlo teško ići i to moraju da znaju. Zapad će na kraju morati da poštuje određene procedure. Veoma je važno da mi u Republici Srpskoj budemo okupljeni i snažni i da nastavimo one poslove koje smo radili na očuvanju, prije svega dejtonskog Ustava, Aneksa četiri, i u tom pogledu ne može biti nikakvih problema - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da osjeća i zna da predstoji težak period, ali isto tako da ne misli da će to biti uspješno, jer u Srpskoj postoji tvrdo i jasno opredjeljenje.

- Razgovaramo argumentima – vratimo se Dejtonskom sporazumu, to što ste nakaradno uradili mora biti popravljeno, a ako hoćete da BiH funkcioniše, onda se i mi moramo pitati - rekao je Dodik.

On je, nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, novinarima iz Republike Srpske rekao da nema funkcionalne BiH bez učešća svih ravnopravno.

- Mi nećemo da sprovodimo samo bošnjačku politiku na prostoru BiH. Nažalost, oni imaju velike ambicije, ali isto tako mislim da je mir i stabilnost neupitna, što se tiče toga - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi oni koji su digli glas protiv Srba, Republike Srpske i Srbije u nekom ranijem vremenu su jedva dočekali da pobijedi Bajden u SAD.

- Na bazi toga su projektovali sebi određene aktivnosti da vrate stare pozicije da se Srbi satanizuju i okrive, kako bi se na osnovu toga kreirala politika rješenja - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na laži tokom rata i tvrdnjama da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 Bošnjakinja, napravljen politički pristup Amerike i zapadnih zemalja prema Srbima i Srpskoj, Srbiji i Srbima u cjelini.

- Sad pokušava ta ista priča da se napravi. Našim partnerima ovdje, predstavnicima durgih naroda, prije svega bošnjačkog, ne odgovara jaka Srbija - rekao je Dodik, koji je podsjetio na riječi Alije Izebtegovića da je za Bošnjake najbolja slaba Srbija, a kad to kažu misle i Republika Srpska.

Dodik je istakao da je floskula "funkcionalna BiH", u kojoj su samo Srbi i Republika Srpska krivi zato što ona ne funkcioniše, potpuno netačna, te napomenuo da ima niz primjera da Bošnjaci namjerno stopiraju bilo kakve odluke, čekajući da to urade stranci u ime njih.

- U tom pogledu ni Srbija nije ništa u boljoj situaciji zbog ostrašćenih grupa i pojedinaca sa strane, vezano za Kosovo. Nastaviće se ozbiljni pritisci na tom planu - rekao je Dodik, ukazavši na Danijela Servera i ostale lobiste po tom pitanju.

On je dodao da "diže glas" i bivši visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc Šiling, za kojeg je rekao da govori svašta, a da ništa nije uradio dok je bio u BiH na toj funkciji, te ocijenio da svi oni šire nekakav idealizam koji nema veze sa realnim životom.

Dodik je ponovio da je BiH nesretna i nemoguća zemlja, a niko ne nudi šta je to "funkcionalna".

- Dajte nam recite, molimo vas, u toj vašoj BiH bez Republike Srpske će Srbima biti bolje? Kakve nam garancije dajete? Nećete to nikada čuti. Veoma je jasno da oni žele isključivo da dominiraju i majoriziraju Srbe. Napravili su da su nekako završili sa Hrvatima u BiH, koji su postali dramatična manjina i da sada to treba da urade i sa Srbima, da Srbi splasnu, i kroz mehanizme odlučivanja da im smanje snagu, a onda ćete lako ih istjerati odavde - rekao je Dodik.