latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:40 ⇒ 29/01/2021 | 09:00 | Autor: SRNA

Cvijanović: Sve obaveze ispunjene, ne odustajemo od planiranih projekata (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u intervjuu Srni da su institucije Srpske uprkos svim izazovima tokom prošle godine odgovorile zadacima i ispunjavale svoje obaveze, te da je prioritet u ovoj godini realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata definisanih sa Srbijom.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Govoreći o ekonomskoj i političkoj situaciji u Republici Srpskoj, Cvijanović je istakla da je uprkos veoma teškoj protekloj godini, koja je bila u znaku korone i značajnih restrikcija, budžet izvršavao sve svoje obaveze.

- Nismo odustali ni od značajnih infrastrukturnih projekata, a podrška zdravstvenom sektoru, kao i privredi bila je značajna u ovom teškom periodu. Politička situacija je takođe stabilna iako smo imali određena preslagavanja u okviru vladajućeg bloka, ali Vlada ima skupštinsku podršku i može nesmetano da radi i posveti se izazovima koje je upravo izazvala korona, ali i svim redovnim poslovima - ocijenila je predsjednica Republike.

Na pitanje da li će Republika Srpska uspjeti da se izbori sa ekonomskim posljedicama koje je izazvala pandemije virusa korona, Cvijanovićeva je odgovorila da iako će kriza izazvana koronom trajati još neko vrijeme, sigurna je da će biti očuvana finansijska stabilnost, uprkos tome što je aranžman sa MMF-om doveden u blokadu.

- Neprimjereno je u ovako teškim okolnostima, kad se borimo za zdravlje ljudi i očuvanje privrede, insistirati na stvarima u Pismu namjere u vezi sa kojima nemamo saglasnost već više godina, a pogotovo tražiti premještanje nadležnosti sa jednog na drugi nivo. Zato je dobro što Vlada traga i za drugim izvorima finasiranja bez teških političkih uslovljavanja i sigurna sam da će se obaveze prema budžetskim korisnicima i dalje redovno izvršavati. Veliki je uspjeh što nije došlo do smanjenja plata i drugih davanja - konstatovala je Cvijanović.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Saradnja Srpske i Srbije dobra i ispunjena suštinskim stvarima

Cvijanović: Institucije Srpske reagovale efikasno i blagovremeno na pandemiju