latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:42 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Cvijanović: Saradnja Srpske i Srbije dobra i ispunjena suštinskim stvarima

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je saradnja Srpske i Srbije već godinama dobra, ne samo zato što je prirodno da se ima takav odnos, već i zato što je ispunjena suštinskim stvarima u svim oblastima.

- To naši građani vide i cijene. Mnogima se ta saradnja ne sviđa, ali pošto znamo da nije uperena protiv bilo koga, ne opterećujemo se tim stvarima. Predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su još prije nekoliko godina trasirali taj put sadržajne i sveobuhvatne saradnje i to je postao standard za naše institucije - rekla je Cvijanović.

Upitana da prokomentariše kritike iz političkog Sarajeva, čak i zahtjev grupe poslanika stranaka iz Federacije BiH upućen Ustavnom sudu BiH da preispita koncesije Republike Srpske za hidroelektrane u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci, kao i izgradnju aerodroma u Trebinju, predsjednik Srpske je konstatovala da samo nemoćan i nesrećan čovjek stalno histeriše, a onaj ko je stabilan, lati se posla.

- Bilo bi dobro da u Sarajevu prigrle bilo koji projekat koji je dobar za građane, ali to njih ne interesuje, Oni ganjaju neke političke vještice i sva im se politika svela na to. Uvijek pričaju istu priču, ko god šta uradi njima je to podrivanje države, urušavanje suvereniteta, neko zaobilazi institucije BiH... Demagogija i destrukcija non-stop, ohrabrena od pojedinih stranaca. Dakle, ovo su nam važni projekti i srećni smo što ih Srbija želi realizovati. I treba otkloniti sve barijere i usmjeriti svu energiju da se oni i realizuju - zaključila je Cvijanović.

Na pitanje da li se realno u ovoj godini može očekivati realizacija nekih značajnijih i krupnijih projekata u Republici Srpskoj s obzirom na ekonomsku situaciju, Cvijanović je rekla da su institucije Srpske posvećeni tome, iako su ogromna sredstva otišla u prioritete koje je nametnula pandemija - u zdravstvo i podršku privredi.

- Naš je prioritet realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata definisanih sa Srbijom. Bilo bi dobro da i sa FBiH možemo definisati stvari koje su važne za građane oba entiteta, ali za ljubav uvijek treba dvoje. Otovreni smo za saradnju sa svima u našem okruženju i vjerujem da će doći vrijeme kad će nas više voditi razum, nego potreba za osporavanjem - istakla je predsjednica Republike Srpske u intervjuu Srni.