latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:00 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

Dodik: Zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da će od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca tražiti da predloži uvođenje mjera kako bi bila zaštićena domaća poljoprivredna proizvodnja.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Opravdan je zahtjev poljoprivrednih proizvođača i njihovih udruženja da budu uvedeni prelevmani na svinjsko i juneće meso, a Republika Srpska je prije pet-šest godina pokretala ovakvu inicijativu - rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da je zaštita domaće proizvodnje omogućena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u evropskoj praksi, odnosno da zbog nelojalne konkurencije država koja uvozi meso može da naplati razliku u cijeni uvođenjem taksi.

- Na strani sam poljoprivrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH. Košarcu ću predložiti, a da li će biti usvojeno uvođenje mjera nije do njega, niti do nas. Od uvođenja mjera korist će imati budžeti Srpske i FBiH i sigurno je da moramo djelovati zajedno - rekao je Dodik.

On kaže da Republika Srpska, kao akcionar, razmišlja da tuži Centralnu banku BiH, jer postoji dio novca koji je osnov za emisiju KM.

- Intenzivno radimo da dobijemo novac sa strane, iako ga već imamo. Značajan dio od 750 milijardi evra, koji na raspolaganju ima EU, je štampan bez pokrića, a mi ne možemo da imamo novac koji ima realno pokriće u evrima koji su deponovani u Centralnoj banci BiH od čega 300 miliona pripada Srpskoj koja nema pravo da se odrekne svog novca - rekao je Dodik