latinica  ћирилица
28/01/2021 |  16:14 ⇒ 16:20 | Autor: Agencije

Navaljni ostaje u pritvoru

Ruski sud danas je presudio da kritičar Kremlja Aleksej Navaljni mora ostati u zatvoru, odbivši žalbu kojom se tražilo njegovo puštanje.

Navaljni je stavljen u pritvor na 30 dana nakon što je uhapšen 18. januara na aerodromu, kada se vratio u Rusiju poslije liječenja u Njemačkoj, prvi put otkad je u avgustu prošle godine otrovan nervnim otrovom novičokom.

Sud mu je tada odredio pritvor zbog kršenja uslovne kazne, što disident odbacuje. Navaljnog čeka niz pravnih procesa kojima bi mogao dobiti godine zatvora, piše Rojters.

Zapadne države pozvale su na njegovo oslobađanje, kao i desetine hiljada demonstranata širom Rusije u subotu. Navaljni se u četvrtak pred sudom pojavio videolinkom, tražeći svoje oslobađanje i odbivši, kako je rekao, apsurdne optužbe koje su mu ruske vlasti pripisale iz političkih razloga.

- Nećemo nikad dopustiti ovim ljudima da otmu i ukradu našu državu. Da, brutalna sila je sada na vašoj strani. Možete mi staviti lisice, ali to neće trajati zauvijek - rekao je Navaljni.

Njegovi advokati će se žaliti na odluku o zadržavanju u pritvoru, prenosi ruska novinska agencija Interfaks.