latinica  ћирилица
28/01/2021 |  16:16 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Usvojen Nacrt odluke o ratifakciji sporazuma o readmisiji sa Pakistanom

Savjet ministara odlučio je danas da tekst sporazuma o readmisiji s Pakistanom i pratećeg protokola uputi Parlamentarnoj skupštini BiH na ratifikaciju, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Cikotić je izjavio da isto treba da se uradi i u Pakistanu, ali da će proći mnogo vremena do realizacije readmisije.

- BiH je jedina u regionu potpisala takav sporazum i za sada samo s Pakistanom. Sprovođenje neće biti lako i jednostavno jer nije lako identifikovati sve osobe i napraviti listu - istakao je Cikotić.

On je pojasnio da i diplomatska predstavništva u BiH moraju potvrditi identitet svih lica, te da, nakon usaglašavanja liste, proces transporta podliježe veoma komplikovanim bezbjednosnim procedurama.

- Od najave transporta do realizacije može proći i do tri mjeseca. Osim svega toga, jedan od detalja, ako hoćemo transportovati recimo 100 migranata, treba nam 200 specijalaca. Pilot ima pravo pogledati u putnike prije leta i reći da to nije siguran let i da ne želi letjeti. I niko ga ne može natjerati da leti. Mnogo je stvari koje treba pripremiti i uraditi - rekao je Cikotić.

On je istakao da je potpisivanje sporazuma s Pakistanom veoma značajno jer obeshrabruje migrante da se kreću ka BiH.

- Ako uspijemo napraviti sporazume i s Avganistanom, Bangladešom, Egiptom i Marokom onda se naš kapacitet readmisije povećava i to je jedan od elemenata kvalitetnijeg upravljanja krizom. Neće je riješiti, ali će doprinijeti boljoj kontroli - poručio je Cikotić.