latinica  ћирилица
28/01/2021 |  17:30 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

Savjet ministara: UNICEF pomaže u nabavci vakcina

Savjet ministara utvrdio je danas prijedlog memoranduma kojim se omogućava da Dječiji fond UN /Unicef/, kao ovlašteni koordinator Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti kovid 19 /Kovaks/, pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH u okviru Kovaks mehanizma.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Na sjednici je utvrđen prijedlog Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara za zaključivanje memoranduma o razumijevanju za pružanje usluga nabavke između Unicefa i Savjeta ministara, čiji je cilj pružanje podrške BiH u realizaciji Ugovora o nabavci vakcina /Commitment agreement - comitted purchase arrangement/ između Savjeta ministara i Globalne alijanse za vakcine /GAVI/, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se dodaje da je krajem prošle godine Savjet ministara odobrio višegodišnji projekat finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih mjera protiv kovida 19 i korištenju sredstava iz budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od dva miliona KM.

Sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv kovida 19, troškove transporta, skladištenja, te obezbjeđivanja kvaliteta.

Prijedlog memoranduma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložena ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

Savjet ministara je odlučio da će pomoć za zaštitu i spasavanje za potrebe suzbijanja širenja virusa korona, koja je dobijena od Vlade Mađarske i sastoji se od 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela, biti u jednakom omjeru raspoređena Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara donesena je odluka kojom će entitetima biti raspoređeno po 49 odsto te pomoći, a dva odsto će biti dodijeljeno distriktu Brčko, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma putem razmjene nota između Savjeta ministara i Vlade Јapana o japanskoj bespovratnoj pomoći u iznosu od 100.000.000 jena /oko 775.000 evra/ za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

Јapanski grant biće utrošen za nabavku medicinske i odgovarajuće opreme, te za nabavku materijala neophodnog medicinskim ustanovama u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova će raspodijeliti medicinsku opremu u skladu s iskazanim potrebama entitetskih i institucija Vlade distrikta Brčko, navodi se u saopštenju.

Prijedlog će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika BiH note Sporazuma predložena je ministar spoljnih poslova Bisera Turković.