latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:04 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Cvijanović: Svetosavska nagrada - najsjajniji orden za prosvjetne radnike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je sigurna da Svetosavska nagrada predstavlja važno lično priznanje za istaknute prosvjetne radnike, ali i veliki podstrek za njihove kolege širom Srpske.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Istovremeno to je i najsjajniji orden za cijelu jednu profesiju koja predstavlja temelj stabilnog i uspješnog društva, što znači da pripada svima vama koji se bavitie ovim odgovornim i časnim poslom - naglasila je Cvijanović na dodjeli Svetosavskih nagrada u Banjaluci.

Biti prosvjetni radnik, navela je predsjednik Srpske, uvijek je mnogo više od običnog zanimanja i običnog posla, te da ga rad sa djecom i njihovo vođenje kroz svijet znanja i saznanja čini posebno značajnim i odgovornim.

Cvijanović je ocijenila da je važno da institucije u kontinuitetu stvaraju pretpostavke i uslove za razvoj školstva i unapređenje obrazovnog sistema u cjelini.

- Mi smo na tom planu mnogo toga uradili prethodnih godina i nastavićemo to da činimo i ubuduće svjesni činjenice da razvoj školstva ne podrazumijeva samo ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, već i poboljšanje materijalnog i društvenog statusa naših prosvjetnih radnika, kadrovsko jačanje i stvaranje pretpostavki za prilagođavanje nastavnog procesa potrebama savremenog doba - naglasila je Cvijanović.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da ih je ponovo okupio ovaj lijepi događaj kad se dodjeljuju priznanja prosvjetnim radnicima, koji neumorno uče djecu i pripremaju ih za njihova buduća zvanja.

Predsjednica Republike je navela da iako se i ova manifestacija organizuje uz određene restrikcije koje je nametnula pandemija, to ipak neće umanjiti njen značaj, jer je ova kriza samo dodatno potvrdila sposobnost prosvjetara Srpske da i u ovako teškim uslovima uspješno provode nastavni proces.

- Svi smo se morali prilagoditi novoj situaciji koja je i u školstvu nametnula drugačiji način rada, kako za nastavnike, tako i za učenike i njihove roditelje, ali i za naše resorno ministarstvo. I današnji događaj je dobra prilika da zahvalim svima na uloženim naporima da očuvamo nastavni proces i u vrijeme pandemije, uz želje da se što prije vratimo uobičajenom režimu rada u našim školama - istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da je ovo prilika i da poželi uspješan rad svim školskim ustanovama i prosvjetnim radnicima u narednom periodu, uz želju da učionice što prije budu onakve kakve su bile prije nego što smo se suočili sa problemima koje je donijela pandemija virusa korona.

- Dobitnicima Svetosavske nagrade još jednom najiskrenije čestitam uz zahvalnost svim prosvjetnim radnicima za napore koje ulažu obavljajući ovaj važan posao i sa željom da iz svojih učionica isprate još mnogo uspješnih generacija - istakla je predsjednica Srpske u obraćanju na dodjeli Svetosavskih nagrada.