latinica  ћирилица
28/01/2021 |  21:45 ⇒ 29/01/2021 | 08:01 | Autor: RTRS

Tanasković: Mnogi koji se kunu u Islamsku deklaraciju nisu je ni pročitali (VIDEO)

Profesor Darko Tanasković rekao je, u našem političkom magazinu Pečat, da je izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da su "Srbi loš narod" opasna i rasistička izjava koja je nespojiva sa građanskim principom "jedan čovjek - jedan glas" za koji se Izetbegović zalaže.
Darko Tanasković, gost emisije "Pečat" - Foto: RTRS
Darko Tanasković, gost emisije "Pečat"Foto: RTRS

- Tvrditi da je neki narod loš u istoriji je uvijek bilo kontraproduktivno i smatra se najnižim nivoom komunikacije koja više nije ni politička, već rasistička i to niko pametan ne radi. U jednoj duboko vjerski i nacionalno podijeljenoj zajednici opasno je to tvrditi, a s druge strane zalagati se za princip "jedan čovjek - jedan glas". To je nespojivo i neostvariv cilj - rekao je Tanasković.

On smatra da se iza ove izjave, kao i iza skandalozne izjave ministarke inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković /SDA/ koja je uporedila srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima, kriju dva razloga.

Kao prvi razlog navodi nervozu zbog toga što je jasno da mnogi Bošnjaci u BiH više ne doživljavaju SDA kao stranku koja može da ih vodi ka bilo čemu konstruktivnom u budućnosti.

Drugi razlog je pobjeda DŽozefa Bajdena na predsjedničkim izborima u SAD-u koja je, kako kaže, pružila nadu onima na Blakanu koji misle da na račun Srba mogu da završe neke svoje "poslove" u smislu državnosti i slično, odnosno pitanja Kosmeta i BiH.

Tanasković navodi da se oni oslanjaju na jedan dio administracije koji ima dio uticaja na Bajdena i samog Bajdena, odnosno njegove stavove i ranije izjave, ali smatra da se ta pitanja ne mogu tako lako riještiti kako su to neki zamislili.

Kada je riječ Republici Srpskoj, Tanasković smatra da je potrebno razvijati saradnju sa novim američkim predsjednikom i njegovom administracijom, ali istrajati na onom što je Srpsku održalo a to je jedinstvo Srba oko državno-nacionalnih ciljeva.

Govoreći o Islamskoj deklaraciji autora Alije Izetbegovića, Tanasković je istakao da Izetbegovićevi "nasljednici očigledno nemaju kapacitet da nastave njegov put i posao, a da to bude na nivou onog što piše u Deklaraciji".

- Mnogi koji se kunu u Islamsku deklaraciju nisu je ni pročitali, kao što to obično i biva sa takvim dokumentima - kaže on.

Tanasković naglašava i da predaja Islamske deklaracije ambasadorima BiH iz reda bošnjačkog naroda, a s druge strane satanizacija Memoranduma SANU, iako se ta dva dokumenta nikako ne mogu porediti, predstavlja najbolji primjer dvostrukih standarda i ogromne podijeljenosti u percepciji realnosti u BiH.