latinica  ћирилица
09/02/2021 |  08:33 ⇒ 08:35 | Autor: SRNA

U Srbiju stiglo još 50.000 ruskih vakcina

Novih 50.000 ruskih vakcina "Sputnjik" dopremljeno je rano jutros u Srbiju avionom "Er Srbije".
Vakcine „Sputnjik V“ (foto:Sputnik / Olivera Ikodinović) -
Vakcine „Sputnjik V“ (foto:Sputnik / Olivera Ikodinović)

Vakcine su, po dopremanju na aerodrom "Nikola Tesla", transportovane u Institut "Torlak", odakle će biti distribuisane centrima za vakcinaciju širom Srbije.

Utovar vakcina u avion, na aerodromu "Šeremetjevo" u Moskvi, nadgledao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović, koji je istakao da se odnosi Srbije i Rusije nalaze na najvišem nivou u istoriji, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Nijedna zemlja u Evropi nije dobila ovoliko vakcina iz Rusije koliko je dobila Srbija. U ovom trenutku, kada se i sama Rusija suočava sa poteškoćama da distribuiše dovoljno vakcina po svojim regionima, ona pomaže bratskoj Srbiji i šalje vakcine kada su nam najpotrebnije - rekao je Popović.

Popović je naveo da je upravo ovo najčvršći dokaz bratskih odnosa dvije zemlje i najboljih ličnih odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina.

- Vakcina je danas vrednija od zlata. Vakcine su nam važne za očuvanje zdravlja i života ljudi, ali su i za ekonomiju i vraćanje normalnom životu - istakao je Popović, koji je ujedno i kopredsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije.

On je ocijenio da, sa nastavkom vakcinacije ovim tempom, Srbija može prva da pobijedi pandemiju, da nastavi da jača ekonomiju i privlači investicije i učvrsti ulogu ekonomskog lidera u ovom dijelu Evrope.