latinica  ћирилица
18/02/2021 |  10:43 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Tegeltija: Srpska se ponašala državnički, fer i korektno

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da se Republika Srpska u vrijeme epidemije virusa korone, kao i u procesu nabavke vakcina za svoje građane, ponašala državnički, ali i fer i korektno prema FBiH.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

Tegeltija je napomenuo da je sistem nabavke vakcina u BiH bio zajednički, da su se svi nivoi vlasti dogovarali o tome i da je odlučeno da to bude globalni sistem Kovaks.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je 1.230.000 vakcina, kao i raspodjela i obaveze - entiteti i Brčko distrikt da plate vakcinu, a da zajedničke institucije obezbijede sve druge troškove u vezi sa tim procesom, od nabavke i transporta do skladištenja vakcina.

Tegeltija je naveo da je zajedno dogovoreno da se ide u proces sa EU od 900.000 vakcina, a da je poslije toga stigao zahtjev entiteta da se ide u direktne nabavke vakcina sa proizvođačima, s tim što je njihov zahtjev bio da BiH ide objedinjeno prema dobavljačima sa stanovišta količina.

On je dodao da su od dobavljača iz Rusije i Kine dobili poruku da se te vakcine ne mogu nabavljati putem države, da prodaja vakcina izvan zemalja u kojima se proizvode nije državni posao, već su za to zadužene određene kompanije.

- Savjet ministara obezbijedio je kontakte federalnom Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu zdravlja Republike Srpske i sa ruskim i sa kineskim dobavljačima da dogovore koliko i kako će nabaviti te vakcine - rekao je Tegeltija za hrvatski Večernji list, izdanje za BiH.

Podsjetio je na činjenicu da je Republika Srpska mnogo prije tog dogovora krenula u nabavku određene količine vakcina iz Rusije i da će taj proces, prema svim naznakama, dobiti značajniji obim, jer se do kraja februara očekuje prijem oko 200.000 vakcina, ali da to nije sprečavalo druge da na isti način nabavljaju vakcine.

- Moramo da razumijemo i da dobijanje prve vakcine nije ni pitanje novca, ni sposobnosti ljudi, već politička odluka onih koji imaju vakcine kome će ih dati - naglasio je Tegeltija.

On je podsjetio da je BiH očekivala ruske vakcine, ali da su neki njeni političari /Šefik DŽaferović i Željko Komšić/ odbili da prime ministra inostranih poslova Rusije /Sergeja Lavrova/, što je diplomatski bilo veoma pogrešno, pogotovo kada nije lako imati prijatelje u ovako teškoj situaciji.

- Republika Srpska se opredijelila da u nabavku vakcina ide sama i kada to uradite, onda se ponašate državnički. Bilo bi dobro da u cijeloj BiH počne vakcinacija, jer ništa nećemo dobiti ako u jednom dijelu dobijemo vakcine, a u drugom ne - rekao je Tegeltija.

Smatra da je ponuda srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika bila fer i korektna da dio vakcina koje dobije Republika Srpska ustupi Federaciji BiH, a kada vakcina stigne u Federaciju, da se taj dio vrati u Srpsku.

Tegeltija je dodao da su entiteti na sličan način sarađivali u početku pandemije kada su razmjenjivali pi-si-ar testove.

- Nažalost, često se u političkom Sarajevu ponude i prijedlozi Dodika i drugih zvaničnika iz Banjaluke i Republike Srpske smatraju kao neprihvatljive, pa je tako bilo i sa Dodikovom ponudom oko zajedničke podjele vakcina, koje će očigledno prije stići u Republiku Srpsku - rekao je Tegeltija.

Potvrdio je da postoji odluka o oslobađanju plaćanja PDV-a na vakcine koja se odnosi na "Kovaks", ali i na druge dobavljače, kao i na opremu koja se uvozi za potrebe vakcinisanja građana, te istakao da je besmisleno u momentu kada su vakcine za građane BiH besplatne da se na njih plaća PDV.

Tegeltija je rekao da će se on vakcinistai onda kada o tome odluče oni koji brinu o njegovom zdravlju i podsjetio da je već prebolovao koronu u drugoj polovini novembra prošle godine.