latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:14 ⇒ 11:14 | Autor: SRNA

Novosti: Pet zemalja spremno da povuče priznanje samoproglašenog Kosova

Srbija ima čvrste garancije pet zemalja da su spremne da povuku odluku o priznavanju samoproglašenog Kosova i ukoliko Priština bude prekršila sporazum po kome treba da se uzdržava od kandidatura za prijem u međunarodne organizacije, Beograd će od tih država zatražiti da aktiviraju postupak povlačenja priznanja, nezvanično saznaju Večernje novosti u Vladi Srbije.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Beograd i Priština obavezali su se vašingtonskim dokumentom iz septembra 2020. da pristaju na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznavanja, odnosno, na podnošenje zahtjeva za prijem u neku od međunarodnih organizacija.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je ukazao da Albanci hoće da učlane samoproglašeno Kosovo u Konferenciju međunarodnih sudova.

- Ako to hoće, to znači da ne poštuju Vašingtonski sporazum. Ako se do kraja februara i do početka marta pokaže da je to istina, to onda znači da oni više ne poštuju nijednu normu Vašingtonskog sporazuma. Nema problema, ali mi ćemo biti primorani da na to odgovorimo onako kako to ozbiljna i odgovorna država čini. A, odgovor im se neće nimalo dopasti. Ne vjerujem da će se radovati novim povlačenjima priznavanja, a ja sada mogu da im kažem da će ih biti - rekao je Vučić.