latinica  ћирилица
18/02/2021 |  14:59 ⇒ 15:02 | Autor: SRNA

"Srbi će štititi interes Bošnjaka u Srebrenici" (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da će Srbi štititi interese Bošnjaka u Srebrenici ukoliko njihovi predstavnici bojkotuju ponovljene izbore.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naglasio da će od načelnika Srebrenice i skupštinske većine zahtijevati da razgovaraju sa predstavnicima Bošnjaka u ovoj lokalnoj zajednici, da evidentiraju šta je to neophodno da se uradi u svim dijelovima opštine.

- Založiću se da se to uradi prioritetno - rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

On je najavio da će ove godine početi izgradnja sportske dvorane u Srebrenici, što je projekat koji zajednički realizuju lokalna zajednica i Vlade Srpske, te da bi radovi trebalo da budu gotovi iduće godine.

- Radićemo na način da ćemo ući u sva mjesta gdje je dominantno bošnjačko stanovništvo i rješavaćemo sva pitanja - napomenuo je Dodik.

Dodik je naveo da predstavnici Bošnjaka već učestvuju u lokalnoj strukturi vlasti, da ih već ima u Skupštini opštine, kao i da im niko neće uskratiti načelnička ili određena direktorska mjesta koja im pripadaju.

Prema Dodikovim riječima, ova opština bi trebala da napravi stalnu komisiju čiji bi zadatak bio da ispita sve vezano za donacije u Srebrenici.

- To treba da budu profesionalci koji će krenuti od prvog dana i prve donacije, da se ovo pitanje raščisti, ne zato da bi se samo ganjali lopovi, nego da se ovom narodu objasni gdje je to sve. Јa ću to podržati - istakao je Dodik.

Na konstataciju nekih novinara da u opštinama Vlasenica, Bratunac i Foča nema Bošnjaka ni u izvršnoj, ni u zakonodavnoj vlasti, Dodik je istakao da je neophodno da se poštuje zakon, te da će provjeriti ove navode.

- Apsolutno sam za to da se poštuje zakon i da se ljudi uključe. Nije najvažnije da li neko ima samo političke predstavnike. Mislim da bi jednako bilo fer da i ako nemaju nijednog političkog predstavnika - odbornika u nekoj opštini, da budu zastupljeni putem nekog lica. Zalažem se za to - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se prave određeni spinovi koji su negdje smišljeni da bi ljudi, bez obzira na to da li su Srbi ili Bošnjaci, izgubili povjerenje u sistem, da bi se zadržao međunarodni intervencionizam i da nikada ne dođe do dogovora