latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:29 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Brisel sprema nove sankcije Moskvi

Evropska unija spremna je da uvede zabranu putovanja i zamrzne sredstva saveznika predsjednika Rusije Vladimira Putina u martu, izjavili su evropski zvaničnici.
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev) -
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev)

Oni su rekli da će sankcije vjerovatno biti uvedene prije samita EU, kada izaslanici na sastanku daju saglasnost za uvođenje kaznenih mjera.Rojters je u četvrtak, 11. februara, objavio da bi sankcije, kao odogovor na zatvaranje ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, mogle biti prve u novom okviru EU koji je donesen u decembru i kojim se bloku omogućuje da preduzme mjere protiv kršenja ljudskih prava širom svijeta.

- Očekujem dodatne sankcije prije samita EU u martu - izjavio je neimenovani višerangirani evropski zvaničnik, aludirajući na samit 25. i 26. marta, na kojem će se u Briselu sastati lideri Unije. Ministri spoljnih poslova EU sastaće se 22 marta. Tokom sastanka ambasadora EU, koji je održan juče, pokazana je podrška sankcijama, a Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska i baltičke zemlje pozvale su na zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava. Drugi diplomata EU izjavio je da nove sankcije treba uvesti uskoro jer će, u suprotnom, biti oslabljen njihov uticaj.