latinica  ћирилица
18/02/2021 |  17:56 ⇒ 17:58 | Autor: SRNA

Cvijanović: SPC uvijek bila uz svoj vjerujući narod

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Njegovom preosveštvenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, uz iskrenu želju da učini sve što je u njegovoj moći za dobrobit Crkve i naroda.

Cvijanović je istakla da je Srpska pravoslavna crkva uvijek bila uz svoj vjerujući narod, njegov pouzdan duhovni i moralni oslonac i dostojanstveno prolazila kroz različita iskušenja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

- Uvjerena sam da su pravoslavni vjernici dobili dostojnog nasljednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja i da ćete, svojom mudrošću i otvorenim pristupom, uspješno voditi pravoslavni narod - navela je Cvijanović u čestitki.

Cvijanović je u svoje i u ime srpskog naroda iz Republike Srpske mitropolitu Porfiriju čestitala izbora na patrijaraški tron.

Predsjednica Republike izrazila je uvjerenje da će novoizabrani patrijarh dostojno i savjesno obavljati povjerenu mu časnu dužnost, nastaviti da jača jedinstvo i sabornost SPC-a i biti snažan zaštitnik i čuvar tradicije i identiteta.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je danas u Beogradu na Svetom arhijerejskom saboru za 46. patrijarha srpskog.