latinica  ћирилица
18/02/2021 |  22:35 | Autor: SRNA

Makron: Јačanje odbrane od hakerskih upada

Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je danas plan za bolji odgovor javnih ustanova i privatnih kompanija protiv sajber kriminalaca nakon dva hakerska napada na dvije bolnice i rast broja sličnih upada u Francuskoj.
Emanuel Makron - Foto: RT
Emanuel MakronFoto: RT

Zbog hakerskih napada na bolnice u Daksu i Vilefranš sur Sain određeni broj pacijenata prebačen je u druge ustanove pošto je francuski sistem zdravstvene zaštite pod pritiskom usljed pandemije virus korona.

Makron je o napadu razgovarao sa zvaničnicima i radnicima obje bolnice, navodeći da incident pokazuje koliko je prijetnja ozbiljna.

- Učili smo iz ovih napada, od kojih neki dolaze od država u sklopu novih sporova između naroda, drugi od mafije - naglasio je Makron tokom video konferencije.

Prema njegovim riječima, pojedini napadi imaju "kriminalne" motive a drugi su pokretani radi "destabilizacije" zemalja.

Makron je pri tom mislio na masovni hakerski napad na američke savezne agencije prošle godine i krađu dokumentacije o vakcinama iz Evropske agencije za lijekove u novembru.

On je ukazao na potrebu za međunarodnom saradnjom između policije i bezbjednosnih agencija nakon što su ukrajinske vlasti potvrdile da je štetni program "Egregor" i hakerska mreža uništena u toj zemlji prošlog mjeseca nakon zajedničke operacije SAD, Francuske i Ukrajine.

Iz Makronove kancelarije je saopšteno da će vlasti odvojiti oko 500 miliona evra za pomoć u jačanju sistema odbrane sajber prostora u javnom i prvatnom sektoru.