latinica  ћирилица
20/02/2021 |  17:51 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Hercegovački pčelari na mukama (VIDEO)

Osim što je prošla godina za pčelare bila loša, hercegovački pčelari muku muče i sa gubicima pčela u košnicama. Šteta se mjeri desetinama hiljada maraka. Tvrde da uzrok nije samo parazit varoa.
Pčelarstvo u Hercegovini - Foto: RTRS
Pčelarstvo u HercegoviniFoto: RTRS

Potpuni nestanak pčela iz košnica, bez očiglednih znakova, pojava je koja uznemirava pčelare. Izraženija je od jeseni i u zimskom periodu, iako su, tvrde, zazimljavanje uradili prema važećim standardima. Ima razlike kod vlasnika koji su pčelinjake selili na ljetnu pašu, na različite lokalitete.

- Što se tiče meda i hrane, ovo je košnica idealno zazimljena, ne može se reći, bez slanja na Institut da možemo vidjeti je li bilo varoe ili virusa - kaže Marko Gordić, predsjednik Skupštine Udruženja pčelara, Ljubinje.

Blažo Vujović iz Bileće kaže da za četiri decenije pčelarenja nije zapamtio lošiju godinu. To može biti jedan od preduslova za uginuće pčela, ali ne i glavni.

- Poslato je na Institut, konkretno, pčelar do mene, nalaz je da je najveće gubitke izazvala varoa, ali ja sam ubijeđen da ima još nešto osim varoe. Mislim da ima bolesti virusa, društva su brzo nestajala, da je varoa, ni bi tako moglo - ističe Blažo Vujović, pčelar iz Bileće.

Ljubinjac Slobodan Novokmet kaže da je nagli gubitak pčele primjetio u januaru.

-Druga stvar me zabrinjava, kod ovih društava, ono leglo koje je bilo u oktobru, sada te pčele nema nikako, na podnjači i vani ne može se naći sto pčela, šta je uzrok ne znam - ističe Novokmet.

Novokmet kaže da su, prije dvadeset godina, dobijali upitnike iz EU, za problem koji ih je sada stigao. U pčelarskim udruženjima tvrde da uzrok može da bude i bolest nozema cerana, ili suva nozemoza. Potvrde za to nemaju, ali su sigurni da će, u pojednim pčelinjacima, gubitke teško nadoknaditi.

-Teško je to procijenti, ove godine ih treba napraviti, nabaviti rojeve, gubimo i pašu, trebaju sredstva, velika šteta, na desetine hiljada maraka - dodao je Vujović.

Stvarne gubitke pčelari će moći da sagledaju krajem marta. Pojedini priznaju da bezizlazno stanje mogu riješiti temeljnom analizom uzroka i uz pomoć stručnjaka.