latinica  ћирилица
20/02/2021 |  18:14 | Autor: SRNA

Bajden proglasio stanje katastrofe u Teksasu

Predsjednik SAD DŽozef Bajden proglasio je stanje katastrofe u Teksasu, zbog hladnog talasa usljed kojeg je došlo do ometanja snabdijevanjem električnom energijom i vodom.
DŽozef Bajden - Foto: AP
DŽozef BajdenFoto: AP

On je proglašavanjem stanja katastrofe otvorio put za dodatna novčana sredstva koja će se iskoristiti na pomoć za privremeni smještaj i popravku kuća.

Snabdijevanje električnom energijom uspostavlja se u Teksasu i temperatura je počela da raste, ali 13 miliona ljudi i dalje ima otežan pristup čistoj vodi, piše Bi-Bi-Si.

Bajden je najavio da će posjetiti Teksas, ali samo ako se njegovom posjetom ne ometaju napori za uspostavljanje normalnog stanja u toj američkoj državi.

Skoro 60 smrtnih slučajeva pripisuje se hladnom talasu u SAD.

Bajden je u saopštenju koje je objavila Bijela kuća naveo da je naredio pomoć države radi dodatnih državnih i lokalnih napora za oporavak u područjuma pogođenih snažnim zimskim olujama.

- Pomoć može uključivati i zajmove za privremeni smještaj i popravke kuća, kao i povoljne pozajmice radi pokrivanja gubitaka na neosiguranom vlasništvu i druge programe za pomoć pojedincima i vlasnicima firmi - ističe se u saopštenju.