latinica  ћирилица
21/02/2021 |  16:02 | Autor: SRNA

Proizvodnja vakcine bi osigurala kontinuitet imunizacije

Direktor Instituta "Torlak" Vera Stoiljković izjavila je da bi proizvodnja vakcine u ovoj ustanovi značila da je ona građanima u svakom trenutku na raspolaganju, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje.

Ona je za RTS istakla da bi to značilo da bi građani bili preventivno zaštićeni od virusa korona.

Stoiljkovićeva je potvrdila da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik", koja se odnosi na punjenje i pakovanje vakcine.

Ona ističe da će to značiti da će se i proizvodnja odigravati na Institutu "Torlak", a kojom brzinom će to ići, zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine.

- Za drugu fazu potrebno je da, prije svega, započnemo razgovore. Mi o tome još nismo pričali. To je praktično početak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbijedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom - objašnjava direktorka Instituta "Torlak".

Ona ističe da bi proizvodnja ove vakcine u Srbiji na Institutu "Torlak" značilo da je ovaj preparat uvijek na raspolaganju građanima i omogućilo bi da populacija bude zdravija.