latinica  ћирилица
22/02/2021 |  10:17 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Uz pomoć Vlade Srpske riješen znatan dio tržišnih viškova

Zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske riješen je znatan dio tržišnih viškova u poljoprivredi, što je omogućilo poljoprivrednim proizvođačima nastavak proizvodnje, navodi se u informaciji Odjeljenja grada Bijeljina za poljoprivredu koju će razmatrati odbornici Skupštine grada.
Bijeljina: Gradska uprava - Foto: RTRS
Bijeljina: Gradska upravaFoto: RTRS

Sa ciljem održivog razvoja poljoprivrednog i prehrambenog sektora na području Bijeljine, ovo odjeljenje predlaže izradu i donošenje strateškog dokumenta "Programa razvoja poljoprivrede i sela za period 2021-2023. godina", čime bi prvi put bila definisana budžetska izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od minimalno šest odsto budžeta na godišnjem nivou, odnosno 3.091.663 KM za ovu godinu.

Plan je da ovaj program bude usvojen od Skupštine grada Bijeljina do kraja marta.

Ovim programom biće definisane sve mjere za razvoj poljoprivrede i sela u trogodišnjem periodu i obezbijediće se sigurnost poljoprivrednim proizvođačima da planiraju svoju proizvodnju u tom periodu na osnovu sigurne podrške iz gradskog agrarnog budžeta.

Biće definisane mjere podrške malim nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima, koji ne koriste podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kako bi u narednom trogodišnjem periodu povećali vlastitu proizvodnju i postala komercijalna poljoprivredna gazdinstva, te mogla da koriste podsticaje Ministarstva.

Programom će biti definisane nove mjere podrške u okviru tri strateška sektora /stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo/ koji su definisani Strategijom lokalnog razvoja grada Bijeljina 2014-2023. godine/revidirana za period 2019-2023/.

Kada se sagleda cjelokupno stanje u oblasti agrara dosadašnja situacija bila izuzetno teška za poljoprivredne proizvođače, prije svega zbog pandemije virusa korona, što je dovelo do smanjenja potrošnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u mnogim sektorima, pogotovo u sektoru ugostiteljstva i turističkom sektoru.

Gradska uprava je putem Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda sprovela određene mjere koje su pomogle ovom sektoru da se uspostaviti novi proizvodni ciklus, kako bi se obezbijedile dovoljne količine hrane za potrebe stanovništva u narednom periodu.

Skupština grada Bijeljina podržava aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlade Republike Srpske na inicijativi zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje koja je upućena Savjetu ministara.

Početak sjednice Skupštine Grada Bijeljina planiran je za 3. mart.