latinica  ћирилица
22/02/2021 |  13:21 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Majkić: Neprihvatljivo nametanje zakona i rješenja visokog predstavnika

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je za Srnu da je teško prihvatiti da jedan neizabrani visoki predstavnik /Valentin Incko/ tako prijeti najvišem zakonodavnom organu Republike Srpske i istakla da je nametanje zakona i rješenja neprihvatljivo i neodrživo.

- Znamo mi zašto to čini. On pokušava da ponizi Srbe i da ih optuži za borbu koju su vodili, a istovremeno zbog nezavršenih sudskih procesa nad Bošnjacima prijeti nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida koji takođe treba da ide u korist Bošnjaka, a protiv Srba - istakla je Majkićeva.

Majkićeva kaže da je Inckov cilj "uvođenje ograničenja u odbrani optuženih za ratne zločine".

- Smatram da je ovo nastojanje da se Bošnjacima pomogne, da se diskredituju pripadnici srpskog naroda na cijeloj teritoriji BiH i to po modelu bošnjačke političke elite, da ono što Bošnjaci misle da je jedino politički ispravno i za to se ne trebaju čekati nikakve odluke suda, odnosno presude - navela je Majkićeva.

Ukoliko bi prihvatili ovakvo zakonsko rješenje, ističe Majkićeva, pripadnici srpskog naroda morali bi prihvatiti i jednostranu interpretaciju nedavnih događaja o kojima nije dat relevantan sud.

- Po tome kako predviđa Incko, Srbi bi morali da to prihvate ili će morati da trunu u zatvorima. Takav zakon za nas je neprihvatljiv sve dok se ne završe procesi i donese najveći broj presuda protiv svih onih koji su optuženi ili treba da budu optuženi za veća krivična djela iz ratnih sukoba - poručila je Majkićeva.

Ona je dodala da bi, prema ovom zakonskom prijedlogu koji najavljuje Incko, svako optuženo lice koje bi se branilo da nije počinilo krivično djelo bilo automatski kažnjeno zbog poricanja ili umanjivanja zločina iako bi imali kvalitetne dokaze u rukama.

- Srbi ne mogu da se brane ukoliko taj zakon bude donesen. To je nepravda i ovim nametnutim zakonom bi se uvele stvari koje se čak ni dokumentima Savjeta Evrope ne traže. Ne može se ljudima zabraniti da govore i uvesti verbalni delikt da bi se zaštitili jedni i optužili drugi - rekla je Majkićeva.

Visoki predstavnik za BiH Valen Incko zaprijetio je, gostujući na sarajevskoj "Fejs" televiziji, da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u parlamentu BiH do 11. jula.