latinica  ћирилица
22/02/2021 |  16:33 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Ravnogorci se izjasnili da nisu krivi

Trojica pripadnika Ravnogorskog pokreta koje Tužilaštvo BiH tereti za, kako se navodi, "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada", izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić rekli su na ročištu da su razumjeli sadržaj optužnice, prenosi Birn.

Sudija za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović rekla je da je Aleksićeva i Lečićeva odbrana ranije uložila prigovore na optužnicu, ali ih je Sud odbacio kao neosnovane.

Tužilaštvo BiH tereti Sladojevića, Aleksića i Lečića da su 10. marta 2019, u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske iz Višegrada, učestvovali na okupljanju na Trgu palih boraca u toj lokalnoj zajednici, te kasnije na lokalitetu Dobrunske Rijeke poznatom kao Draževina veličali pokret i izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika puštanjem i pjevanjem pjesme "koja u tekstu izražava prijetnju ili nasilje".

Lečiću je na teret stavljeno da je na Trgu pjevao uz gusle pjesmu kojom se veliča četnički pokret, a koja, kako je navedeno, "u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje".

Optužnica protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta potvrđena je u januaru.