latinica  ћирилица
22/02/2021 |  19:19 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Uz Garantni fond lakše do kredita (VIDEO)

U posljednja četiri mjeseca oko stotinu privrednika zadužilo se putem Garantnog fonda. Na takve kredite Vlada Republike Srpske u ime mikro, malih i srednjih preduzeća izdaje garanciju do 70 odsto glavnice komercijalnim bankama. To je značajna pomoć onim čije je poslovanje ugroženo pandemijom, kažu privrednici, jer im omogućava zaduživanje u većem iznosu uz povoljnu kamatu.
Garantni fond Republike Srpske - Foto: RTRS
Garantni fond Republike SrpskeFoto: RTRS

Garantni fond Republike Srpske od oktobra prošle godine poboljšao je uslove za davanje garancija na kredite kao pomoć preduzećima za ublažavanje posljedica pandemije. Između ostalog, povećan je ukupan iznos kredita za koji se garantuje, kao i godine otplate.

Ako neka banka prije kraja ove godine odobri veći ukupni iznos kredita od onog koliko su se obavezali, aneksom ugovora sa Garantnim fondom biće im dozvoljeno da povećaju limit. Prosječan iznos kredita koji su preduzeća dizala putem Garantnog fonda je oko 100.000 maraka, a 101 preduzeće od oktobra do kraja januara je na ovaj način diglo kredit u Republici Srpskoj.

Garantni fond prošle godine potpisao je ugovore sa devet banaka i dvije mikrokreditne organizacije za garancije na kredite privrednika za ublažavanje posljedica pandemije.

Opštirnije u prilogu.