latinica  ћирилица
23/02/2021 |  08:59 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Mehmedagić još nije tražio produženje dozvole za pristup tajnim podacima

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica, kojem je 18. februara istekla petogodišnja bezbjednosna dozvola za pristup tajnim podacima, nije zatražio od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara da mu bude produžena ta dozvola, piše Glas Srpske.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Prema tvrdnjama izvora ovog lista visoko pozicioniranog u bezbjednosnom aparatu BiH, Mehmedagić nije podnio zahtjev za produženje bezbjednosne dozvole zato što je svjestan da mu po zakonu ne može biti produžena, jer mu se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Sagovornik lista kaže da je Mehmedagić vjerovatno "imao informacije" da će mu Sud BiH izreći oslobađajuću presudu, što se u petak i dogodilo, ali ističe da prvostepena oslobađajuća presuda ne znači da je okončan krivični postupak protiv njega.

On kaže da se postupak produženja dozvole sprovodi na zahtjev direktora OBA, nakon čega službenici OBA vrše provjere i dostavljaju podatke Ministarstvu bezbjednosti.

- To znači da bi Ministarstvo bezbjednosti, odnosno Državni bezbjednosni organ, kao nadležno tijelo u sastavu Ministarstva, moralo da konstatuje da postoje smetnje i da ne može da mu se produži bezbjednosna dozvola za pristup tajnim podacima pod oznakom "vrlo tajno" - piše list.

Izvor lista je pojasnio da zato Mehmedagić nije ni podnio zahtjev, ističući da je to potpuno nevjerovatno i moguće samo u ovakvoj zemlji.

- On je svjestan da ima političku podršku SDA, a toj stranci je očigledno važnije da Mehmedagić bude na čelu OBA od toga što nam se vjerovatno cijeli svijet smije zbog činjenice da je na čelu `tajne policije` osoba koja nema dozvolu za pristup tajnim podacima - rekao je sagovornik lista.

On dodaje da Mehmedagić ima pravo pristupa podacima "interno" i "povjerljivo", ali ne i kategoriji najosjetljivijih podataka pod oznakom "vrlo tajno", ističući da on može prenijeti ovlaštenja na svog zamjenika, ali da se ne zna da li je to uradio.

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH i član Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA Sredoje Nović, koji je radni vijek proveo na najvišim funkcijama u sektoru bezbjednosti, kaže da je suvišno bilo šta komentarisati, jer pred takvim stvarima čovjek može samo da ostane bez teksta.

- To najbolje govori o ovoj državi i o svima koji brinu o tome da /visoki predstavnik Valentin/Incko nametne ovaj ili onaj zakon, ali ne i o tome da ključna institucija bezbjednosti u BiH na svom čelu ima čovjeka koji treba da poštuje i brine o tome da svi poštuju zakone ove zemlje - rekao je Nović.

On je dodao da to, nažalost, govori i o sprezi onih koji su ga postavili na to mjesto i onih koji to aminuju, pri čemu misli na neke ambasade, OHR i njihove istomišljenike.