latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:37 | Autor: SRNA

Јovanović: Skupština da usvoji rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima

Opoziciona Demokratska stranka Srbije najavila je da će ponovo Skupštini Srbije podnijeti prijedlog rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Uz napomenuo da je DSS već dva puta, 2016. i 2018. godine, podnosila ovakav prijedlog, predsjednik stranke Miloš Јovanović smatra da ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg genocid izvršen u NDH ne bi bio institucionalno osuđen.

- Činjenica je da se zločinu genocida izvršenog u NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima ne poklanja dužna pažnja u Srbiji, a da se u susjednim državama na čijem tlu je genocid izvršen o njemu ne govori ili se istorija falsifikuje - upozorio je Јovanović.

On je u saopštenju istakao da je Srbija dužna da institucionalnom osudom genocida, donošenjem rezolucije u Skupštini, ispuni dug prema ustaškim žrtvama.

- Bilo kakva primjerena obeiljžavanja i podsjećanja na stradanje srpskog naroda, iako neophodna, takav čin ne mogu da zamijene - smatra Јovanović.

DSS je uvjeren, dodao je Јovanović, da do pomirenja među narodima bivše Јugoslavije, u ovom slučaju srpskog i hrvatskog, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju.

- Zato smo uporni u nastojanju da Narodna skupština donese odgovarajuću rezoluciju, a budući da u njoj DSS nema poslanike ostavljamo na volju narodnim poslanicima sadašnjeg saziva da je, kao ovlašteni predlagači, predlože za raspravu i odlučivanje - naveo je Јovanović.