latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:50 ⇒ 16:51 | Autor: SRNA

Predloženo produženje pritvora za Mutapa i Dupovca

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH produženje pritvora za još 60 dana za Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, osumnjičene za organizovani kriminal i ometanje istrage o stradanju DŽenana Memića.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Produženje pritvora zatraženo je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi njihov boravak na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti.

Hasan Dupovac, bivši šeF Odjeljenja za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa DŽenanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da se aktivnosti sprovode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na "krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju DŽenana Memića, u februaru 2016. godine".

Dvadesetjednogodišnji DŽenan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Prijedlog za produženje pritvora upućen je Sudu BiH.