latinica  ћирилица
25/02/2021 |  07:24 ⇒ 08:42 | Autor: SRNA

Danas presuda Јasminu Keseroviću

Sud BiH za danas je najavio izricanje prvostepene presude Јasminu Keseroviću, optuženom za pridruživanje terorističkoj organizaciji "Islamska država" i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Јasmin Keserović - Foto: Screenshot/YouTube
Јasmin KeserovićFoto: Screenshot/YouTube

Keserović je optužen da je napustio BiH i otišao u Siriju gdje je sa drugim licima iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani terorističke "Islamske države" u gradovima Mimbidž, Kobani, Raka i Al-Bab u jedinici "Bejt komandos" koja je kasnije preimenovana u "El-Aksa" protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije.

U optužnici se navodi da je Keserović putem sredstava javnog informisanja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma napadima na stanovništvo i ubijanjem.

U završnim riječima u Sudu BiH 18. februara i Tužilaštvo BiH i odbrana optuženog zatražili su osuđujuću presudu.

Tužilaštvo je ocijenilo dokazanim obje tačke optužnice za terorizam - pridruživanje stranim paravojnim formacijama i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Tužilac Ćazim Hasanspahić istakao je da se ovaj slučaj razlikuje od drugih postupaka vođenih pred Sudom BiH u vezi sa odlaskom na strana ratišta.

On je rekao da Keseroviću nije bilo dovoljno da se priključi terorističkoj organizaciji "Islamska država", nego je jedan od dvojice državljana BiH koji su upućivali prijetnje.

Tužilac je naveo da je u pitanju pogubna poruka koja zaslužuje strogu kaznu. "Van razumne sumnje možete zaključiti da se borio na strani terorističke organizacije", rekao je Hasanspahić i dodao da je optuženi proveo sedam godina u Siriji.

Branilac Senad Dupovac rekao je da će, neuobičajeno za odbranu, tražiti kaznu za optuženog.

Odbrana je predložila da Keserović bude osuđen na kaznu od 2,5 do 3,5 godine zatvora za prvu tačku, ocijenivši da navodi da je optuženi javno pozivao na ubijanja nisu dokazani.

Dupovac smatra da Keserović treba da bude osuđen na kaznu koja je u rasponu onih na koje su već osuđena četvorica od sedmorice državljana BiH izručenih u decembru 2019. godine.

Izricanje presude zakazano je za 9.00 časova.