latinica  ћирилица
25/02/2021 |  16:13 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Posjeta članova Predsjedništva BiH Turskoj doprinijeće jačanju saradnje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik DŽaferović primili su danas u sarajevu ministra poljoprivrede i šumarstva Turske Bekira Pakdemirlija.
Članovi Predsjedništva BiH sa turskim ambasadorom - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Članovi Predsjedništva BiH sa turskim ambasadoromFoto: www.predsjednistvobih.ba

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo posjetom Pakdemirlija, ističući da ona dolazi u važnom trenutku za razvoj ukupnih odnosa BiH i Turske, saopšteno je iz Predsjedništva.

Dodaje se da su sagovornici ocijenili da je bilateralna saradnja izuzetno intenzivna i uspješna, bez otvorenih pitanja, iskazavši interes da se ona nastavi.

- Daljem jačanju odnosa i unapređenju saradnje doprinijeće i posjeta članova Predsjedništva BiH zvaničnoj Ankari, na poziv predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana. Potpisivanje Sporazuma o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, među kojima je i autoput Sarajevo-Beograd, ojačaće i učvrstiće već dobre bilateralne odnose - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su članovi Predsjedništva BiH izrazili zahvalnost Vladi i predsjedniku Turske na podršci i pomoći u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata u BiH.

Pozdravljen je Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će doprinijeti povećanju robne razmjene, a samim tim i jačanju ekonomija dvije zemlje.

Govoreći o privrednoj saradnji, istaknuta je izuzetno uspješna poljoprivredna saradnja, u čijem segmentu BiH ima suficit. Sagovornici su izrazili spremnost da podrže inicijativu za potpisivanje memoranduma o razumijevanju u oblasti šumarstva, kako bi se dala podrška saradnji u ovoj privrednoj oblasti. Podrška je pružena i potpisivanju protokola koji će regulisati saradnju i u drugim oblastima od zajedničkog interesa, kao što je ruralni razvoj, univerzitetska saradnja, sport i druge, navedeno je u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost na aktivnom i predanom angažmanu ambasadora Turske u BiH Halduna Koča na realizaciji brojnih projekata u BiH.