latinica  ћирилица
25/02/2021 |  18:30 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Počinje otkup zemljišta za izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor (VIDEO)

Eksproprijacija nepokretnosti, sljedeća je faza, nakon što je Narodna skupština usvojila Plan parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor. Vlada Srpske ima obavezu da izrši eksproprijaciju, dok je na koncesionaru izrada glavnog projekta. Usvajanju ovog Plana prethodile su brojne pritužbe građana sa imanjima na predviđenoj trasi.
Trasa Autoputa Banjaluka - Prijedor - Foto: RTRS
Trasa Autoputa Banjaluka - PrijedorFoto: RTRS

Auto-put Banjaluka-Prijedor planiran je u dužini od 42 kilometra, a vrijednost investcije, projektovanja i izgradnje je 297 miliona evra.

Brojne primjedbe građana su uvažene i tražilo se optimalno rješenje, kako bi što manji broj objekata bio srušen, kažu u Institutu za građevinarstvo, koji je i nosilac izrade Plana parcelacije.

Zbog lokacije petlje i prilaska Omarskoj, na ovoj lokaciji biće srušeno 35 objekata.

Trasa auto-puta, nakon javnog uvida, zbog brojnih primjedbi građana, duža je za 1,7 kilometara. To će omogućiti da umjesto 354 objekta, bude porušeno 117 objekata manje.

Ugovor o koncesiji između Vlade Srpske i kineske kompanije potpisan je krajem 2018. godine, nakon čega je koncesionaru dat rok od pet godina za projektovanje i izgradnju.

- U roku od godinu dana koncesionar je imao obavezu da uradi idejno rješenje projekta, studiju izvodljivosti, pribavljae lokacijskih uslova, procjena uticaja na zaštitu životne sredine.... Pošto je riječ o veoma složenom infrasrtrukturnom projektu, koncesionaru je dat dodatni rok za ove aktivnosti - istakla je Nataša Miletić, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Prema trenutnoj dinamici, početak radova može se očekivati sljedeće, 2022. godine. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina od dana izgradnje.