latinica  ћирилица
26/02/2021 |  17:33 ⇒ 17:34 | Autor: SRNA

Tanasković: Planski raditi na utvrđivanju stradanja Srba u BiH

Srpski diplomata i orijentalista Darko Tanasković istakao je značaj dosadašnjeg, a posebno budućeg organizovanog i planskog rada na utvrđivanju stradanja srpskog stanovišta tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, da bi se u svijetu promijenila loša slika o Srbima.
Darko Tanasković - Foto: RTRS
Darko TanaskovićFoto: RTRS

Tanasković je na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima", koju je u Beogradu organizovalo Predstavništvo Republike Srpske, istakao da je neposredni i trajni prioritet argumentovano osporavanje bošnjačkog viktimizacionog diskursa, što je postalo stalni nastup Bošnjaka, uz pomoć iz inostranstva.

On je ocijenio izuzetno bitnim argumentovano i dokumentovano utvrđivanje razmjera stradanja srpskog naroda tokom rata u BiH, te istakao značaj rada Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Tanasković je rekao da se tako stvaraju preduslovi za uspostavljanje uravnotežene i realne slike tragičnog građanskog rata i borbe za teritorije, sa elementima vjerskog sukoba koji se desio u BiH, gdje su sve strane imale srazmjerno velike gubitke i bile izložene višestrukim stradanjima.

On dodaje da se, sa druge strane, samim tim činom relativizuje i obesnažuje bošnjački stereotipni viktimizacion diskurs, koji je konstanta njihove političke platforme pred međunarodnom zajednicom, uobličene i izdašno promovisana u aktivnom sadejstvu sa dijelovima te zajednice.

- Stvaranje realne slike o žrtvama i stradanjima tokom rata u BiH i kritičko razobličavanje bošnjačkog viktimizacionog diskursa doprineće postepenom udaljavanju od danas na Zapadu još uvek pretežno `politički korektne` interpretacije rata kao srpske agresije na BiH - smatra Tanasković.

Da bi razbijanje ove tendenciozno i metodično stvarane predstave bilo uspješno, neophodno je, ocjenjuje Tanasković, djelovati bar isto onoliko sistematično, stručno i u svakom pogledu kvalitetno koliko je to svojstveno antisrpskom domaćem i međunarodnom inženjeringu i propagandi, a poželjno bi bilo dostići i više standarde.

On napominje da iskustvo iz rada dvije nezavisne međunarodne komisije - za stradanje Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i za stradanje pripadnika svih naroda u Srebrenici, koje je 2019. godine formirala Vlada Republike Srpske, pokazuje da je, uprkos mnogobrojnim teškoćama i preprekama, moguće nešto i ostvariti.

- Moguće je ostvariti djelotvornu saradnju sa uglednim stranim ekspertima i omogućiti im da, uz očuvanje pune intelektualne nezavisnosti, dejstvuju kao iznutra homogeni tim - rekao je on.

Tanasković naglašava da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, iako bez mnogo iskustva, posjeduje ljudske, stručne i organizacione potencijale da uspješno obavi izuzetno kompleksan zadatak institucionalnog, informativnog i tehničkog praćenja, kao i logističkog obezbjeđivanja uslova za nesmetan rad dvije komisije, uz nedovođenje u pitanje njihove pune autonomnosti u radu i zaključivanju.

- Rezultati rada ovih komisija koji još nisu predstavljeni ni domaćoj, ni stranoj javnosti, a nadam se da će uskoro biti, nikako ne bi smeli da bude neki incident - rekao je Tanasković, te podsjetio da zaključci samo komisije o stradanju Srba u Sarajevu, čiji je član bio, sadrže 1.200 stranica izuzetno dokumentovanih u kojima je sve činjenično potvrđeno.

On je dodao da je od početka stav te komisije za Sarajevo bio da su u tom gradu i u BiH stradali pripadnici svih naroda, ali da jedino stradanje Srba nije adekvatno dokumentovano.

Tanasković je rekao da ove rezultate Komisija trebati prezentovati i u zemlji i u inostranstvu, te istakao značaj uspostavljanja kontakata Republičkog centra za istraživanje rata i redovne saradnje sa sličnim ustanovama i kompetentnim pojedincima u inostranstvu.

On je rekao da ovaj centar, čiji su potencijali veliki, pruža nadu da će i Banjaluka postati jedan od svjetskih referentnih centara za utvrđivanje istinske stvarnosti u BiH i stvarne prirode rata i onoga što se događalo.

- Bez obzira na sve sračunato fabrikovane predrasude prema naučnim i stručnim institucijama Republike Srpske, zanimanja i spremnosti za takvu saradnju ima. Neki pokazatelji govore da će ih biti sve više, čak i na stranama gde se to ne bi očekivalo - istakao je Tanasković, nekadašnji ambasador Srbije pri Unesku, kao i bivši ambasador Srbije u Turskoj, Vatikanu i Azerbejdžanu.

Prema njegovim riječima, u svijetu je oformljena jedna slika o događajima u BiH, koja je dobila oreol "političke korektnosti", ali kada se to jednostrano viđenje ponavlja, pojavljuju se oni kojima je dozlogrdilo da njihovo naučno dostojanstvo bude vrijeđano takvom jednobojnom projekcijom.

On kaže da svijetu ima sve više samostalnih naučnika i istraživača i ističe da Srpska tim ljudima mora da ponudi adekvatan materijal iz prve ruke, kako bi mogli da uđu u bitku koja će u budućnosti imati realniji izgled na uspjeh.

Tanasković je rekao da ne misli da će biti moguće sprovesti neke metode protiv Republike Srpske kao prije 25 godina, s obzirom na to da su se u svijetu okolnosti promijenile.

On je podsjetio na izvještaj o krizi u BiH bivšeg visokog predstavnika u BiH Karla Bilta za Evropski savjet za spoljne poslove, gdje je izvukao tezu da su rješenja za Dejton u BiH bliže rješenjima za Belgiju, nego Kipar, što znači da je došlo do unutrašnjeg sukoba i da nije riječ o agresiji kao u slučaju Kipra.

Organizatori tribine su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i portal "Sve o Srpskoj".

Tribina je upriličena u okviru proslave u Srbiji, 9. januara Dana Republike uz obilježavanje 28. februara, dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.