latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:17 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Pozlaćeni krst na zvoniku Saborne crkve u Mostaru (VIDEO)

Postavljanjem pozlaćenog krsta na zvonik Saborne crkve Svete trojice u Mostaru, završeni su grubi građevinski radovi na obnovi ove bogomolje, koja je počela prije deset godina. Ali, preostaje još mnogo posla na uređenju enterijera.
Krst na sabornom hramu u Mostaru - Foto: RTRS
Krst na sabornom hramu u MostaruFoto: RTRS

Istorijski dan za Srbe Mostara i doline Neretve - Sabrona crkva Svete Trojice ponovo se gordo i ponosno uzdiže nad gradom, čuva istoriju i viševjekovni srpski identitet na tom području. Postavljen je posljednji od sedam pozlaćenih krstova, visine tri i po metra, čime je hramu vraćen predratni spoljni izgled.

- Ona je srce srpskog identitea u Mostaru. Ljepota, veličina i dominatni položaj svjedoči o položaju Srba u Mostaru - rekla je Sanja Bjelica Šagovnović, SPKD "Prosvjeta" Mostar.

Ljubiša Tamindžija ističe da je Saborna crkva značajna, ne samo za Srbe, nego sve Mostarce.

Radivoje Krulj, paroh mostarski, rekao je da Saborna crkva upotpunjava razglednicu Mostara, a za ovaj događaj kaže da je veoma emotivan i istorijski dan.

Јedna od najvećih i najljepših pravoslavnih bogomolja na Blakanu, srušena je do temelja prije 29 godina. Danas je, kažu mostarski Srbi, dokaz da su oni u tom gradu svoji na svome. Obnova je trajala dugo i koštala oko osam miliona maraka. Značajna sredstva donirale su vlade Srpske i Srbije, a među donatorima se izdvajaju i Mostarci raseljeni po svijetu.

Branko Vuković rekao je da je došao iz Njemačke gdje živi zbog ovog događaja, te ističe da se Srbi Mostara veoma interesuju za hram i grad, kao i obnovu.

Nakon završetka grubih građevinskih radova, prestaje još mnogo posla na uređnjeu eneterijera i partera, za šta je potrebno mnogo novca. Mosatrski Srbi računaju na pomoć donatora, ali i zvaničnih institucija. Nadaju se i realizaciji donacije Vlade Srbije, obećane 2019. godine.

Paroh Krulj kaže da je već uplaćeno 500.000 evra, a preostaje još milion, što su značajna sredstva.

Sabroni mostarski hram izgrađen je 1873. godine, a do temelja porušen 15. juna 1992. godine, za šta niko nije odgovarao. Crkva je zaštićeni spomenik kulture BiH i jedini veliki vjerski objekat koji nije u potpunosti obnovljen.