latinica  ћирилица
26/02/2021 |  20:32 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Košarac: Neophodno zaštititi domaću proizvodnju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je tokom današnje posjete farmi muznih krava Vladimira Usorca u Šereg Ilovi, opština Prnjavor, da je primarna politika Savjeta ministara zaštita domaće proizvodnje.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

On je u izjavi novinarima rekao da se nastavlja sa prijedlogom donošenja mjera uvođenja određenih taksa i pune carinske stope za svježe i rashlađeno meso, ali i da mu je žao što određeni ministri to nisu podržali na sjednici Savjeta ministara.

- Mi i dalje insistiramo na tome, Ministarstvo je dostavilo prijedlog odluke na mišljenje svim nadležnim institucijama. Očekujemo u narednim danima da ćemo ponovo, u skladu sa procedurama, tu tačku staviti na dnevni red. Јoš jednom apelujem na sve ministre u Savjetu ministara da podrže takvu odluku jer ćemo tako zaštititi primarnu proizvodnju i na adekvatan način kreirati buduće politike - rekao je Košarac.

Košarac je istakao da rješenja treba tražiti snagom argumenata, uvažavajući značaj Evropske komisije, odnosno EU.

- Argumenti su na našoj strani i zato trebamo u jednoj zdravoj, konkretnoj komunikaciji da tražimo tu vrstu rješenja. Činjenice ukazuju da je ugrožena primarna proizvodnja i vjerujem da će delegacija EU u BiH razumjeti potrebe, prije svega, primarnih proizvođača, entitetskih institucija koje to predlažu, Ministarstva kao formalnog predlagača i Savjeta ministara koji bi trebao donijeti takvu odluku - pojasnio je Košarac.

On je napomenuo da je važno zaštiti domaću proizvodnju, navodeći da zna da postoje razne tendencije i komentari u vezi sa uvođenjem određenih mjera ograničenja, odnosno prelevmana i pune carinske stope.

- Treba reći da, prije stupanja na snagu SSP-a, uvoz jedne tarifne oznake svježeg ili rashlađenog mesa bio je na godišnjem nivou oko 40.000 KM, danas je to 90 miliona KM, a naši primarni proizvođači ne znaju na koji način da plasiraju svoje proizvode - rekao je Košarac i dodao da to ne može remetiti razvoj prerađivačkih kapaciteta zbog čega Ministarstvo intenzivno radi na otvaranju novih tržišta.

Košarac je rekao da juče sa ministrom poljoprivrede i šumarstva Turske Bekirom Pakdemirlijem dogovoren za mesoprerađivačke proizvode iz BiH veterinarski sertifikat, koji će biti usklađen sa turskim standardima, kako bi proizvođači iz Republike Srpske i FBiH mogli da izvoze u tu zemlju.

- Zajedno sa Ambasadom Kine radimo na otvaranju tržišta za izvoz mesa i mlijeka. I dalje je otvoreno pitanje izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusku Federaciju, tako da mislim da priče da će to ugroziti mesoprerađivačke kapacitete BiH nisu tačne - precizirao je Košarac.

On je rekao da priča da će to povećati cijenu proizvoda u marketima nije tačna i nije argumentovana, ali i da i dalje postoje neke strukture koje ne razumiju ovu problematiku i pokušavaju da ometaju legitimnu inicijativu da se uvedu prelevmani i puna carinska stopa za određene proizvode, u ovom slučaju svježeg i rashlađenog mesa.

Košarac kaže da postoje razmatranja da se uvedu zaštitne mjere i za druge poljoprivredne proizvode i da će se, kada dođu legitimni zahtjevi, spovesti procedura u skladu sa SSP-om i drugim propisima, kao i da misli da se na ovaj način promoviše politika zaštite domaće proizvodnje uz partnerstvo sa svim udruženjima i institucijama koje u skladu sa Ustavom mogu da pokreću te inicijative i da u tom pravcu nema stajanja.

Košarac je, govoreći o današnjoj posjeti farmi "Usorac" u Prnjavoru, podsjetio da je pri preuzimanju dužnosti ministra postavio cilj da se na terenu u direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima sagledaju svi aktuelni problemi i da se na adekvatan način sa određenim udruženjima razgovara o pitanjima iz nadležnosti ovog ministarstva, te da je do sada ukupno održano 11 sastanaka te vrste.

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, iako ima sektor za poljoprivredu, ne može biti centralni organ, nema ustavne nadležnosti i zato je jako važna komunikacija između lokalnog nivoa vlasti, primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, entitetskih ministarstava i zajedničkog nivoa. Јedan takav dobar primjer je upravo Prnjavor, koji je treći u Republici Srpskoj po proizvodnji mlijeka - rekao je Košarac.

On je naveo podatak da ova opština ima 2.600 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, 2.100 muznih jedinica ili grla, 300 proizvođača i godišnju proizvodnju 10,5 miliona litara mlijeka.

Košarac je istakao i da BiH danas ima mogućnosti da izvozi mlijeko u zemlje CEFTA i EU, da taj posao treba učiniti stabilnim, razvijati neka nova tržišta i da se na tome intenzivno radi.

Farmer Vladimir Usorac rekao je da je sa Košarcem razgovarano o svim problemima sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači, uključujući cijenu repromaterijala, kukuruza, soje, đubriva.

Usorac se nada da će biti usvojen prijedlog o prelevmanima i ostalim mjerama zaštite domaće proizvodnje.

Razgovoru sa ministarom Košarcem prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je rekao da je ova opština izrazito poljoprivredno orjentisana i da je u prošloj godini budžetom za poljoprivredu izdvojeno oko 516.000 KM.

Tomaš je napomenuo da je i resorno republičko ministarstvo poljoprivrednike sa područja opštine Prnjavor kroz razna izdvajanja pomoglo sa više od 3.700.000 KM.

- Značajan podatak je da je više od 300 farmera koji se bave proizvodnjom otkupnog mlijeka prošle godine dobilo više od 2.400.000 KM premije. U Republici Srpskoj ispred Prnjavora po godišnjoj proizvodnji mlijeka su samo Bijeljina i Gradiška - rekao je Tomaš.

Tomaš je kao jedan od problema, koji se pokušava riješiti sa nadležnim ministarstvom, naveo neraspoređeno obradivo državno zemljište kojeg je na području opštine Prnjavor više od 2.500 hektara, od čega je 1.200 hekatar pod zakupom i koncesijama.