latinica  ћирилица
27/02/2021 |  15:54 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Oštrije mjere u nekoliko italijanskih regiona

Italijanska Vlada pojačala je restrikcije u pet od 20 regiona u zemlji da bi suzbila širenje virusa korona dok naučnici upozoravaju na sve širu pojavu novih, prenosivijih sojeva virusa korona.
Milano (Foto: Agencije) -
Milano (Foto: Agencije)

Italija je uspostavila sistem od četiri boje, takozvani kodni sistem /bijelo, žuto, narandžasto i crveno/, što omogućava pravilnu primjenu mjera u skladu sa nivoima infekcije, koji se revidiraju svake sedmice.

Prvi put od kraja januara dva regiona Basilikata i Molize prebačena su u strožu crvenu zonu. To znači da barovi i restorani moraju biti zatvoreni, kretanje je strogo ograničeno, a prodavnice, osim prehrambenih, su zatvorene.

Tri regiona prebačena su iz žute u narandžastu zonu - Lombardija i Pijemont, koji se nalaze gdje su bogati sjeverni gradovi Milano i Torino, kao i centralni region Marke.

U tim oblastima restorani i barovi su zatvoreni, osim za uslugu za ponijeti, a građanima nije dozvoljeno da napuštaju svoje gradove osim u vanrednim okolnostima, zbog posla ili medicinskih razloga.

Ostrvo Sardinija prvi je region koji je upisan kao bijela zona, sa samo minimalnim restrikcijama.

Današnja odluka znači da će od ponedjeljka, kada stupa na snagu, dva regiona biti u crvenoj zoni, devet u narandžastoj, osam u žutoj i jedan u bijeloj.

Ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da se broj zaražnih povećava nakon što je registrovano 20.499 novih slučajeva infekcije, što je više u odnosu na 19.886 koliko je bilo dan ranije.

U posljednjih pet dana broj novih slučajeva povećan je za 35 odsto u odnosu na isti period prošle sedmice.

Italija je juče prijavila 308 smrtnih ishoda.

- Mnoga nova žarišta nastala su zbog novih sojeva virusa. Zabrinut sam zbog napredovanja pandemije. Moramo biti na oprezu, ne smijemo se opuštati i moramo snažno intervenisati tamo gdje treba - rekao je Đani Reca, savjetnik u Ministarstvu zdravlja.

Osim regionalnih restrikcija teretane su i dalje zatvorene širom zemlje, a radno vrijeme kafića i restorana je ograničeno. Očekuje se da će ove restrikcije ostati i nakon Uskrsa.

Ministar kulture Dario Frančeskini, pokušavajući da ulije malo optimizma, rekao je da Vlada razmatra otvaranje bioskopa i pozorišta u "žutim" oblastima 27. marta