latinica  ћирилица
27/02/2021 |  19:58 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Neiskorišteni turistički potencijali u Brčkom (VIDEO)

Domaći turizam u 2018. i 2019. godini bilježio je prosjek od preko dva miliona noćenja i više od 800 miliona KM godišnjih prihoda.
Razvoj održivog turizma - Foto: RTRS
Razvoj održivog turizmaFoto: RTRS

BiH je na listi Svjetske trgovinske organizacije bila na 105 mjestu.

Pandemija virusa korona, sve te statističke pokazatelje oborila je za 80 odsto. Prepoznavši ovaj negativni trend USAID je sa vladama entiteta i distrikta Brčko počeo sa realizacijom petogdišnjeg projekta, oporavka turizma i njegove pripreme za povratak turista. Vrijednost projekat je 20 miliona dolara.

Nesporna je činjenica da je pandemija virusa korona najviše štete napravila u turizmu. Trpe svi počevši od hotelijera, ugostitelja, gastronoma, vinara, turističkih agencija, auto i avio-prevoznika i tako u nedogled. Mnogi se neće opraviti. U Brčkom, napominju da javna uprava treba biti konretnija.

Nenad Ristanić, iz Udruženje hotelijera, ugostitelja distrikta Brčko, kaže da je potrebno olakšati parafiskalne namete i prolonigrati plaćanje poreza.

Iako su negativni ekonomski efekti pandemije u domaćem, ali i svjetskom sektoru turizma nesagledivi, postoji šansa da se provede USAID-ov Projekat razvoja održivog turizma i definišu konrketni pravci aktivnosti.

- Upravo taj njihov segment, koji će nam pomoći da revidiramo postojeće strateške elemente koji podrazmijevaju standarde u pogledu odvijanja turističkih aktivnosti i novih okolnosti nastalih u pandemiji virusa korona - kaže Aleksandar Đurić, iz pododjeljenja za turizam distrikta Brčko.

Turizam za distrikt Brčko jedna je od najvažnijih privrednih grana koja, bez obzira na potencijale, nije iskorištena. Prvi naredni zadatak je osnivanje Turističke organizacije, koja će biti spona između Vlade i sektora turizma.

Šef Odjeljenja za privredu, sport i kulturu distrikta Brčko Pero Gudeljević kaže da je u Strategiji razvoja distrikta, koja će ubrzo biti usvojena, turizam našao odgovarajuće mjesto.

Za oporavak turizma i njegov restart važni su i kovid protokoli, koje je Distrikt već usvojio, kao i enetiteti.

- Kako bi dobili međunarodnu potvrdu da se pridržavamo kovid standarda i protokola, ljudi koji dođu u BiH znaće da su ispunjeni svi uslovi kada su u pitanju higijenske i zdravstvene norme - ističe Projekt menadžer USAID-a Dobrila Vukmanović.

Cilj petogošnjeg projekta je podrška ekonomskom razvoju i oporavaku turizma, kao važne privredne grane.