latinica  ћирилица
01/03/2021 |  09:03 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Tegeltija: Pozicija savjetnika srpskog člana Predsjedništva - patriotska obaveza

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija kaže da svoj potez da postane savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika smatra profesionalnom i patriotskom obavezom, te poručuje da mu je čast da svoje znanje stavi na raspolaganje Republici Srpskoj.

Tegeltija je rekao za "Euroblic" da treba razdvojiti priču o njegovom pravosudnom i, sada, političkom angažmanu.

- Dok sam radio u pravosudnom sistemu, držao sam se principa nezavisnog pravosuđa, sada kada sam odlučio da se bavim pitanjima koja podrazumijevaju političko opredjeljenje ja sam transparentno objelodanio svoj stav, tako da nema potrebe da bilo kome sada nešto dodatno objašnjavam - kaže Tegeltija.

Na prozivke opozicije iz Republike Srpske da je tim potezom "potvrdio da je Dodikov politički igrač, što je bio i dok je radio u pravosuđu", Tegeltija odgovara da oni mogu da pričaju šta hoće.

- Јedina je istina ono što sam rekao, a to je da dajem svoj doprinos kao savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. Sve te spekulacije i ti pokušaji diskreditovanja me uopšte ne interesuju, neka pričaju šta hoće, moje pravo je da kažem da sam dao ostavku - istakao je Tegeltija.

Tegeltija navodi da je svoj posao u pravosuđu radio etički i po zakonu, te da ga Dodik nije ničim zadužio.

Milan Tegeltija 16. decembra prošle godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika VSTS BiH, a prošle sedmice je u potpunosti napustio pravosuđe.

Za člana VSTS, a potom i za njegovog predsjednika, Tegeltija je imenovan 2014. godine sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.

Od 2018. godine tekao je njegov drugi četvorogodišnji mandat na čelu VSTS.