latinica  ћирилица
04/03/2021 |  17:08 | Autor: SRNA

Petković: Međunarodna zajednica hitno da reaguje na Kurtija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da međunarodna zajednica mora hitno i oštro da reaguje na najave Aljbina Kurtija o stvaranju zakonskih osnova za stvaranje "velike Albanije".
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je podsjetio u saopštenju da je takozvana "velika Albanija" fašistički koncept, koji podrazumijeva nasilno prekrajanje granica i stvaranje etnički čistog albanskog prostora na račun susjednih država i naroda.

- Svaki korak u tom pravcu značio bi potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu. Međunarodna zajednica mora da hitno i oštro reaguje na nagovještaj velike nevolje i tragedije čiji je Kurti vijesnik, jer davanje vjetra u jedra velikoalbanskom projektu ne može da izrodi ništa dobro - istakao je Petković.

Petković ocjenjuje da Kurti, najavljujući stvaranje zakonskih osnova za referendum o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije, odnosno stvaranju takozvane velike Albanije, ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

- Kosmet, kao integralni deo teritorije Srbije, ne može da se ujedini sa nekom drugom državom, a svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko-albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje - naveo je on.