latinica  ћирилица
04/03/2021 |  18:59 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Јoš jedna sramna presuda; Nema kazne za ubistvo više od 100 civila (VIDEO)

Nakon šestogodišnjeg suđenja, Sud BiH po svim tačkama optužnice oslobodio je Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoza optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Trnova.

Presuda je donesena bez prisustva Godinjaka i Bunoze, a drugooptuženog Medarisa Šarića pristalice su dočekale ovacijama i aplauzom.

Za porodice najmanje 110 zvijerski ubijenih civila danas je presuđeno pravdi u koju više ne vjeruju.

Zločini nad Srbima u Trnovu, bez kazne, jer više od stotinu svjedoka Tužilaštvo BiH nije uvjerilo sudije Medihu Pašić, Zorana Božića i Miru Smailović da su načelnik teritorijalne odbrane Trnova Edhem Godinjak, i komandant iste Medaris Šarić, a podpomognuti HOS-ovcem Mirkom Bunozom suvereno vladali teritorijom ove opštine.

U tom periodu zvjerski je ubijeno najmanje 110 žena, djece, staraca. Sudsko vijeće je ocjenilo da se optuženim nije mogla dokazati ni individualna ili kolektivna odgovornost.

Sud je, kaže Mediha Pašić, predsjedavajuća sudskog vijeća Suda BiH, utvrdio da Godinjak jeste imao autoritet, ali ne i snagu da iskontroliše brojne muslimanske jedinice, kao i HOS-ovce koji su harali srpskim selima, pa i samim Trnovom.

Šarić je navodno priložio dokaze da je često bio odsutan, zbog liječenja, a Mirku Bunozi nisu mogli ni dokazati identitet.

Za zločine koji su se događali prije gotovo 30 godina sudi se od oktobra 2014. Samo u Ledićima brutalno je ubijeno 10-oro iz porodice Tešanović.

Porodice žrtava šokirane i razočarane prvostepenom presudom.

- Teško, žalosno, sva se tresem, nemam više snage da govorim. 30 godina sad će i niko nije odgovarao. Ova su se djeca sigurno sama pobila, moj Milun od godinu i po, ko ga je ubio? Gdje su ti? Edo Godinjak, zna on sve! Ako nije lično ubica, neko jeste, on zna ko je - emotivno priča Rada Tešanovič Cvijetić, srodnik ubijenih Tešanovića.

Za trnovsku Organizaciju porodica poginulih i nestalih civila i boraca današnja presuda novi je primjer primjene dvostrukih aršina u BH pravosuđu.

- Sramotna presuda u najmanju ruku. Pokazao je Sud BiH da je pao ispit iz morala. Ne mogu da vjerujume kakvu su odluku i presudu donijeli na 110 civilnih žrtava. Tražićemo od svih institucija da se svi zločinci puste kućama, jer ako nije bio zločin u Trnovu, onda nije bio nigdje - ističe Goran Timotija, predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnovo.

- Ovo je zaista odron pravosuđa, a ako me pitate da li sam iznenađen, nažalost nisam, jer to je praksa Suda BiH. Ono što očekujemo je da će Tužilaštvo uložiti prigovor na ovu sramnu presudu, ali s druge strane nismo sigurnii i ne možemo da očekujemo da bi drugo vijeće možda moglo donijeti drugačiju odluku - skeptičan je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Ni Kojić, a ni porodice žrtava od odgovornosti ne mogu da amnestiraju ni Tužilaštvo BiH.

- Sudsko vijeće pokušava da prebaci teret odgovornosti za svoju oslobađajuću presudu, a očigledno zanemarujući da sudija za prethodni postupak, prije potvrđivanja optužnice, ako postoje nejasnoće i nedorečenosti u optužnici koje bi potvrdile osnovanost sumnje, može koliko god hoće puta da vrati predmetnom tužiocu na doradu - dodaje Kojić.

Godinjak nije prisustvovao današnjem ročištu, jer se navodno nalazi u bolnici.

I Bunoza je osobađajuću presudu dočekao izvan kompleksa Suda BiH.

Brojne pristalice optuženih popunile su prostr namijenjen za javnost, a jedinog koji je prisustvovao izricanju presude, Medarisa Šarića, oni koji nisu mogli u sudnicu slavodobitno su dočekali ispred Suda.