latinica  ћирилица
05/03/2021 |  10:13 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Godina od prvog slučaja u Srpskoj; Pandemija odnijela mnogo života (VIDEO)

Prije godinu dana u Republici Srpskoj registrovan je prvi slučaj virusa korona.
Institut za javno zdravstvo - pres konferencija - Foto: RTRS
Institut za javno zdravstvo - pres konferencijaFoto: RTRS

Tim povodom, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci održana ke konferencija za novinare, na kojoj su učestvovali ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić, direktor Instituta Branislav Zeljković, te epidemiolog u Institutu Јela Aćimović.

Po završetku konferencije revakcinisani su zdravstveni radnici koji su prvi vakcinisani protiv kovida u Republici Srpskoj.

Šeranić je istakao da su građani Srpske u protekloj godini mnogo toga izgubili, te da je pandemija odnijela mnogo života.

Šeranić je poručio da svi možemo biti ponosni na solidarnost i požrtvovanost zdravstvenih radnika, te da se zdravstveni sistem usmjerio na to kako građanima pružiti adekvatnu zaštitu tokom pandemije.

On je naveo da nijedna mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u proteklih godinu dana nije donesena tek tako, bez potrebe i svrhe.

Đajić je preporučio građanima da u narednih mjesec dana obavezno nose maske. Apelovao je na građane, u ime zdravstvenih radnika, da poštuju mjere.

Zeljković je rekao da su vakcine najbitnije oružje protiv virusa korona, te da se Republika Srpska intenzivno priprema za vakcinaciju.

On je istakao da svako nepoštovanje mjera vodi ka još nepovoljnijoj situaciji.

Aćimovićeva je pozvala građane da poštuju mjere, navodeći da se u posljednjih sedam do deset dana bilježi rast broja zaraženih i hospitalizovanih.