latinica  ћирилица
05/03/2021 |  18:55 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

BiH dva miliona dolara za suzbijanje trgovine ljudima

Američka agencija za međunarodni razvoj izdvaja dodatnih dva miliona dolara za pomoć vlastima BiH za suzbijanje trgovine ljudima, najavila je direktor Misije USAID-a u BiH Nansi Eslik.

U razgovoru sa koordinatorom BiH za borbu protiv trgovine ljudima Samirom Rizvom, Eslik je pojasnila da će ovo izdvajanje biti ostvareno posredstvom novog, petogodišnjeg projekta Programa podrške zaštiti ljudskih prava u BiH, saopšteno je iz USAID-a.

Eslik i Rizvo razgovarali su o naporima vlasti u oblasti suzbijanja trgovine ljudima, kao i o tome šta je neophodno uraditi za poboljšanje položaja BiH na rang-listi američkog Stejt departmenta u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

BiH se nalazi tri godine zaredom na nivou dva Nadzorne liste u izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima, a u saopštenju se dodaje da će neuspjeh rezultirati automatskim snižavanjem na nivo tri, kao, i da će dovesti do ograničenja u američkoj pomoći vlastima BiH.

- Vlasti BiH ostvarile su značajan napredak u oblasti suzbijanja trgovine ljudima usvajanjem Strategije za suzbijanje trgovine ljudima, ali je potrebno napraviti dalja poboljšanja boljom identifikacijom žrtava, direktnu pomoć žrtvama i energičnije procesuiranje počinilaca - istakla je Eslik.

Ona je navela da je USAID spreman pomoći BiH u tim nastojanjima, te naglasila važnost saradnje i koordinacije među nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti BiH u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

Rizvo je zahvalio Eslikovoj i USAID-u za nesebičnu podršku BiH u borbi protiv trgovine ljudima.

- Zahvaljujući vašoj podršci, kako političkoj preko američke Ambasade, tako i tehničkoj posredstvom projekata USAID-a, postigli smo zadovoljavajući progres koji će biti prepoznat od TIP kancelarije u Vašingtonu, da bi BiH bila skinuta sa liste posmatranja - istakao je Rizvo.

On je rekao da bez obzira na postignuti značajni uspjeh, BiH institucije sebi ne mogu priuštiti da budu zadovoljne i opuštene u narednom periodu, jer se veoma lako mogu opet naći na listi posmatranja nivoa dva, ili još gore, mogu se spustiti na nivo tri.

Iz USAID-a su naglasili da borba protiv trgovine ljudima ostaje i dalje jedan od njihovih glavnih prioriteta USAID-a u BiH.

U godišnjem izvještaju Stejt departmenta za prošlu godinu o trgovini ljudima u BiH dato je nekoliko preporuka za poboljšanje napora vlasti u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući izmjene zakona, obuku sudija u oblasti težine zločina trgovine ljudima, povećano finansiranje nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima i druga poboljšanja", navodi se u saopštenju.